Svijet

AUSTRIJA IDE U TOTALNI LOKDAUN! Zaključavaju sve stanovnike - ko prekrši policijski čas plaća PAPRENO

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Lokdaun će stupiti na snagu u ponedeljak u ponoć.

Izvor: MONDO / Marko Čavić

Austrija je donela odluku da od ponedeljka 22. novembra uvede potpuni lokdaun koji će trajati 20 dana. Prethodno je ova mera zaključavanja bila doneta samo za nevakcinisane.

Ovoga puta, mere će biti identične kao i tokom svih prethodnih zaključavanja, ili će se odnositi i na vakcinisane i na nevakcisane.

Kako pišu austrijski mediji, škole će delimično raditi, a na nastavu će ići samo oni koji to zaista moraju. Maske će biti obavezne za učenike svih razreda, i biće obavezne da se nose i tokom časova.

 Policija će strogo kontrolisati da li se poštuju propisane mere, a ko ih prekrši moraće da plati paprenu kaznu. Ukoliko neko odbije kontrolu platiće 1.450 evra, za kršenje policijskog časa platiće istu sumu, a ukoliko nema kovid sertifikat ili potvrdu da je preležao virus, takođe će morati da izdvoji 1.450 evra.

Austrija ima jednu od najmanjih stopa vakcinisanog stanovništva u zapadnoj Evropi - oko 66 odsto, a broj zaraženih im je jedan od najviših u celoj Evropi i crne brojke samo rastu.

Dve najviše pogođene austrijske provincije, Salzburg i Gornja Austrija su već prethodno najavile da će uvesti potpuno zatvaranje od ponedeljka i urgirale su na vladu da se to proširi na celu državu.

Najave su i da će od 1. februara bit obavezna vakcinacija.