Svijet

SNIMAK KOJI JE UZNEMIRIO SVIJET: Talibani lete američkim vojnim helikopterom, iz njega VISI čovjek (VIDEO)

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Talibani su se dokopali američke vojne opreme i objavili su snimak kako lete poznatim "Crnim jastrebom". Ono što je uznemirilo javnost je to što iz helikoptera visi čovjek.

Izvor: Youtube/printscreen/Black conservative View/Danny Adivo

Vojne snage SAD juče u ponoć su dovršile svoje povlačenje iz Avganistana, te je i poslednji američki transportni avion sinoć odletio s aerodroma u Kabulu. Američka vojska je ostavila u zemlji pozamašni vojni arsenal koji je bio predat avganistanskim snagama prije nego što su se one raspale i kapitulirale pred nadiranjem talibana. Taj arsenal je uključivao desetak lakih vojnih aviona i borbenih helikoptera, uključujući poznati Blek hok (Crni jastreb) kao i stotine oklopnih transportera i hiljade "Hamvija" i drugih vozila. Talibani su sada u posjedu američke vojne opreme, a objavljeni su i snimci prvih letova. Jedan posebno zabrinjava, jer iz helikoptera visi čovjek.

Talibani su nakon 17 dana od zauzimanja Kabula, ušli i na aerodrom, posljednje američko uporište. Aerodrom je bio i baza za očajničku evakuaciju više od stotine hiljada Amerikanaca, drugih zapadnjaka i Avganistanaca koji su s njima sarađivali tokom dvadesetogodišnjeg rata.

Istog dana kad su Amerikanci dovršili svoje povlačenje, talibani su na svojoj službenoj stranici na engleskom jeziku na Tviteru objavili dva snimke na kojima se, kako tvrde, vidi let njihovog novog "Blek hoka" kojim upravlja njihov pilot. Do sada se mislilo da talibani nemaju pilote osposobljene da upravljaju ovakvim letelicama.

"Prvi let Blek hoka", stoji u opisu videa koji je postavljen na Tviteru "Talib tajmsa", službenoj stranici Islamskog Emirata Avganistana, kako talibani nazivaju svoju novu državu, prenosi Republic World.

Talibani lete u američkom "Crnom jastrebu"
Izvor: YouTube/Danny Adivo

U videu se vidi kako helikopter leti nad Kandaharom, gdje se nalazi jedna od baza koju su zauzeli talibani.

"Naše vazduhoplovne snage! U ovom trenutku helikopteri snaga Islamskih Emirata lete iznad grada Kandahara i patroliraju gradom", piše u opisu još jednog snimka, objavljenog istog dana, na kome se, po svemu sudeći, vidi isti vojni helikopter u letu.

Ono što je alarmantno je činjenica da se na ovom snimku vidi i čovjek koji visi iz helikoptera, vezan užetom.

Talibani lete u američkom "Crnom jastrebu" dok iz njega visi čovek
Izvor: YouTube/Black conservative View

Svjetski mediji prenose da nije jasno da li se možda radi o talibanskom borcu koji visi iz helikoptera dobrovoljno ili o žrtvi talibana koja je obješena. Ovo drugo objašnjenje je već opšte prihvaćeno, a tako misle i brojni komentatori na društvenim mrežama, uključujući američkog senatora Teda Kruza.

"Ova zastrašujuća slika pokazuje avganistansku katastrofu Džoa Bajdena: Talibani vješaju čovjeka s američkog helikoptera Blek hok. Tragično. Nezamislivo", napisao je odmah Kruz.

"Ovo je apsolutno s**nje, vidjeti talibane kako sada lete američkim helikopterima Blek hok, vješajući ljude za vrat! Ovo američkom predsjedniku nikada neće biti oprošteno", istakao je Trevor Kolt britanski ratni veteran  angažovan u Iraku i Avganistanu.