Svijet

NAKON IZREČENE PRESUDE, OGLASIO SE I BAJDEN: Mladić osuđen na doživotni zatvor, američki predsjednik odmah uputio poruku

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ratku Mladiću danas je izrečena drugostepena presuda.

Izvor: Youtube/screenshot/ABC News/Profimedia

Nekadašnjem ratnom generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću danas je izrečena presuda za genocid u Srebrenici. Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, a većina njegovih žalbi po prvostepenoj presudi je odbijena.

Nakon presude oglasio se i američki predsjednik Džo Bajden na zvaničnoj veb stranici Bijele kuće i pozdravio ovu odluku. Bajden je istakao da su njegove misli trenutno sa porodicama žrtava zločina u Srebrnici i u ostalim gradovima, te se osvrnuo na napore koje je država uložila ne bi li počinioce izvela pred lice pravde.

"Sjedinjene Države su pomogle da vode međunarodne napore da privedu pravdi one koji su počinili zločine u BiH i drugim djelovima više Jugoslavije. Zahvalni smo na neumornom radu Haškog tribunala tokom protekle dvije decenije na slučajevima povezanim sa sukobima u Balkan", rekao je Bajden.

U izjavi upućenoj iz Bele kuće navedeo je da se očekuje i da se lideri iz regiona pridržavaju presude suda.

"Pravda i pomirenje su osnov mira i stabilnosti za budućnost. Iskreno se nadam da će lider u regionu poštovati presudu i ojačati njen značaj. Danas sam sa svim preživjelim porodicama Mladićevih žrtava. Ovo nikada ne sme izbrisati tragedija".