Svijet

Naučnici pronašli planetu na kojoj možemo da dišemo ALI...

Izvor mondo.rs

Prvi put ikada, astronomi su identifikovali molekule kiseonika u galaksiji van Mlečnog puta. Jedini problem je što je galaksija udaljena 581 milion svjetlosnih godina.

Izvor: gliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/buradaki

Tim astronoma sa Šangajske astronomske observatorije identifikovao je prisustvo kiseonika analizom svjetlosnih talasa koji su do Zemlje stigli sa Markarijana 231, galaksije udaljene oko 581 milion svetlosnih godina od nas.

Analizom je utvrđeno da u galaksiji Markarijan 231 ima 100 puta više kiseonika nego što ga sada ima u Mlečnom putu.

U poslednjih 20 godina, molekuli kiseonika primijećeni su na još dvije lokacije u Mliječnom putu - oblaku Ro Opiuči i Orion nebuli, podsjeća Dejli mejl.

Ljudi mogu neko kraće vrijeme da udišu čist kiseonik, ali da bi normalno funkcionisali, naši respiratorni sistemi zavise od drugih elemenata u vazduhu poput azota i ugljen dioksida.

Iako je kiseonik jedan od ključnih elemenata neopgodnih za razvoj života, udisanje čistog kiseonika duže vreme može da dovede do trajnog oštećenja pluća i trovanja kiseonikom.

Tim iz Šangaja smatra da su dalja istraživanja planeta ove galaksije neophodna kako bi se utvrdilo da li tamo ima uslova za život.

Tagovi