Svijet

DA LI SMO PRED APOKALIPSOM: Koronavirus će zaraziti pet milijardi ljudi!?

Autor mondo.me Izvor Kurir

Poznati stručnjaci strahuju da će nova smrtonosna zaraza iz Kine zahvatiti čak dvije trećine svjetskog stanovništva

Izvor: Tanjug/Cheng Min/Xinhua via AP

Epidemija smrtonosnog koronavirusa, zvanično nazvanim Covid-19 - od kojeg je do sada preminulo 1.018 ljudi, a oboljelo više od 43.000 - mogla bi da zarazi oko dve trećine svjetskog stanovništva, ukoliko ne bude kontrolisana, alarmantno je upozorenje vodećih svjetskih epidemiologa, piše Kurir.

Većina stručnjaka misli da će svaka zaražena osoba proširiti virus na oko 2,5 drugih ljudi, što je dovelo do zaključka da virus ima stopu napada od 60 do 80 odsto. Čak i 60 odsto svjetske populacije je užasno veliki broj! I uz opštu stopu mortaliteta, koja nije veća od jedan odsto, ukupni broj smrtno stradalih mogao da bude veoma visok”, rekao je profesor Gabrijel Leung, čelnik odsjeka za medicinu univerziteta u Hongkongu, za britanske medije, prenosi beogradski dnevnik.

To bi u praksi značilo da, ako na svetu živi 7,8 milijardi ljudi, zaražene bi bile 5,2 milijarde ljudi, dok bi od ovog virusa umrlo čak 42 miliona ljudi.

Broj smrtnih slučajeva prešao je 1.000, čineći tako koronavirus smrtonosnijim od teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS), a dr Tom Friden, bivši direktor američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, rekao je da to znači da je koronavirus „izuzetno zarazan“ i da ga je „možda nemoguće obuzdati“.

Šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je da ova epidemija predstavlja „vrlo ozbiljnu prijetnju za ostatak svijeta“, a komesar EU za krizni menadžment Janez Lenarčič upozorava da bi, „prije nego što se situacija popravi, sve moglo da bude još gore“.

EU procjenjuje da vrhunac epidemije još nije dosegnut.

Na karantinskom brodu „Dajmond princes“, potvrđeno je 65 novih slučajeva koronavirusa, te je broj do sada otkrivenih porastao na 161. Japanske vlasti planiraju da, zbog toga što su podložniji infekcijama, evakuišu starije putnike i osobe s hroničnim bolestima sa svog broda. Takođe, vlada zabrinutost za članove posade kruzera jer oni žive u kabinama, jedu i rade zajedno, zbog čega se povećava šansa za prenos zaraze.

Tagovi