Svijet

Kina traži pomoć EU!

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Kineski premijer Li Kećijang razgovarao je u subotu sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i zatražio pomoć u ljekovima zbog koronavirusa.

Izvor: Tanjug/AP/Chinatopix

On je izrazio nadu da će od EU kupiti zalihe jlekova putem komercijalnih kanala, prenosi Rojters.

Do sada je od koronavirusa peminulo 259 osoba, dok je skoro 12.000 oboljelo.

Inače, vodeći svjetski stručnjaci za zarazne bolesti ne mogu da se saglase o tome koliko će vremena biti potrebno da se koronavirus stavi pod kontrou, niti kada će epidemija dostići vrhunac.

Jedan od najboljih stručnjaka u Kini, Džong Nanšan, predviđa da bi epidemije bolesti, koju je kineski predsjednik Si Đinping nazvao "demonom", mogla da dostigne vrhunac početkom februara.

"Predviđam da će vrhunac epidemije biti za oko nedjelju ili 10 dana i da nakon toga neće biti većeg povećanja broja inficiranih", rekao je Džong, koji je imao ključnu ulogu u borbi Kine protiv epidemije SARS-a 2002. i 2003. godine, a predvodi i tim eksperata koji se suprotstavlja aktuelnom virusu.

Dekan medicinskog fakulteta Univerziteta u Hongkongu Gabrijel Liung iznio je drugačije mišljenje, i upozorio da je moguće da uskoro dođe do pandemije koronavirusa.

Liung, koji predvodi tim eksperata koji koriste matematičke modele za predviđanje širenja bolesti na osnovu podataka iz cijelog svijeta, kaže da su ta istraživanja pokazala da se samoodrživi prenos sa čovjeka na čovjeka već dešava u svim velikim gradovima u kopnenom dijelu Kine.

"Moramo da budemo spremni jer ova specifična epidemija može uskoro da postane globalna", rekao je Liung.