Svijet

NETANJAHU ODGOVORIO NA OPTUŽBE: "Nismo nikog napali, rekli smo im da nam se sklone sa puta"

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu negirao da je izraelska vojska namjerno napala UN.

Izvor: Profimedia

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu danas je negirao da je izraelska vojska namjerno napala pripadnike mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) i rekao da su te optužbe lažne.

Upravo je suprotno. Izrael je više puta tražio od UNIFIL-a da nam se skloni sa puta. Više puta smo zahtijevali da privremeno napuste zonu borbenih dejstava, koja se nalazi tik uz granicu Izraela sa Libanom - rekao je Netanjahu, prenosi Tajms of Izrael.

Misija UNIFIL i evropske zemlje, koje u Libanu imaju oko 10.000 vojnika, su saopštili da je izraelska vojska nekoliko puta napala na isturene punktove, lakše ranivši pet vojnika.

Kada smo počeli kopnenu operaciju na granici sa Libanom rekli smo im: "Molimo vas, napustite ovo područje da ne budete povrijeđeni". Najbolji način da se osigura bezbjednost osoblja UNIFIL-a je da poslušaju naš zahtev i da nam se privremeno sklone s puta - tvrdi Netanjahu.

On je optužio Hezbolah da koristi položaje UNIFIL-a da bi odatle napadao Izrael.

Ti napadi, uključujući jučerašnji, odneli su živote mnogih Izraelaca - rekao je Netanjahu, misleći na napad dronom u kojem su poginula četiri izraelska vojnika, a na desetine je povrijeđeno.