Svijet

NOVI SATELITSKI SNIMCI VOJNE BAZE REAM UZNEMIRILI PENTAGON: Iz Kambodže stižu loše vijesti po Vašington? (VIDEO)

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Neki u Vašingtonu predviđaju da će Kina na kraju imati globalnu mrežu baza ili civilnih luka koje može koristiti kao baze.

Izvor: Youtube/screenshot/Axiom Images

Vašington je zabrinut zbog razvoja situacije u kambodžanskoj bazi Ream te sumnja da bi Kina mogla da iskoristi Kambodžu kako bi proširila vojni uticaj na globalnom nivou, piše u nedavnoj analizi britanski BBC.

Kinaima jednu od najmoćnijih vojski na svijetu, ali po pitanju vojne prisutnosti u svijetu daleko je iza SAD-a. Međutim, glavni svjetski konkurenti ne nadmeću se samo u ekonomskoj areni, već Kina godinama radi na jačanju vojnih kapaciteta.

Postoji samo jedna inostrana baza kojom upravlja Kina, a riječ je o bazi u Džibutiju, siromašnoj zemlji na Rogu Afrike, geografski značajnoj zbog pozicije trgovačkog i pomorskog čvorišta. Kambodža bi mogla da postane druga zemlja s trajnim kineskim vojnim prisustvom iako Kina i Kambodža negiraju da je to u pitanju.

Kambodžanska vlada istrajava u tvrdnji da je baza Ream kambodžanska vojna baza, "otvorena za korišćenje svim prijateljskim mornaricama", međutim, sve je više dokaza da Kina koristi sve snažnije ekonomske veze s Pnom Penom za jačanje vojne pozicije u regiji, piše BBC.

Satelitski snimci pokazuju da su u bazi Ream na vezi korvete kineske mornarice. Mol uz koje su privezane sagrađen je kineskim novcem i sasvim je sigurno dovoljno velik za mnogo veća ratna plovila, primećuje isti izvor.

Kambodžanska vlada više puta je negirala da je riječ o prikrivenoj kineskoj bazi, podsjećajući na odredbu kambodžanskog ustava koji zabranjuje bilo kakvu trajnu stranu vojnu prisutnost u zemlji.

Ovo je kambodžanska, a ne kineska baza. Kambodža je mala, naši vojni kapaciteti su ograničeni. Treba nam više obuke od spoljnih prijatelja, posebno Kine - rekao je BBC-ju Seun Sam, naučnik s Kraljevske akademije Kambodže.

Međutim, zbog brzog jačanja kineske pomorske moći i činjenice da Kina danas ima više brodova u svojoj mornarici nego SAD, američka administracija prati situaciju s oprezom.

Kina je postala glavni investitor u Kambodži, a tamošnja vlada danas je uveliko zavisna o kineskoj pomoći i investicijama. Zbog toga je kambodžanska vlada redovne vojne vježbe sa SAD zamijenila vežbama Zlatni zmaj, koje održava s Kinom.