Svijet

LEGIONAR DEMONSKOG IMENA RATUJE NA STRANI UKRAJINACA: Uletio sa njima u Kursk, otkrio je mnogo toga (FOTO/VIDEO)

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Dobrovoljac iz Australije poznatiji kao Baba Jaga ratuje na strani Ukrajinaca

Izvor: Sergey Bobylev / Sputnik / Profimedia

Bivši vojnik australijske vojske i francuske Legije stranaca, sada ratuje u ukrajinskoj Internacionalnoj legiji pod kodnim imenom ukrajinskog demona - Baba Jage.

U ukrajinskoj narodnoj priči, demonski postupci Babe Jage – vještice koja jede djecu i leti na metli – pobjeđuje duh velikodušnosti i dobrote. Stoga je to pomalo ironičan naziv za Australijanca koji se bori za ukrajinske snage u ruskoj oblasti Kursk.

Baba Jaga brzo ističe da ni njega ni njegove kolege iz inostranstva ne treba smatrati plaćenicima.

U suštini moramo da trošimo sopstveni novac da bismo se borili i živjeli ovdje – za opremu, hranu i vozila - kaže Baba Jaga.

Ovdašnji vojnici nisu najamnici. Mi smo pravi vojnici dobrovoljci koji su ovde došli iz različitih ličnih razloga. Vjerujte mi, to nije zbog novca ili slave.

Međunarodna legija plaća svojim vojnicima isti iznos – oko 4800 dolara mjesečno – koliko dobijaju ukrajinski vojnici koji su u borbi.

Ponosan je što je njegova jedina jedinica Legije "koja ide u Rusiju i vodi borbu protiv njih". (Jedinice legije su često raspoređene i ugrađene u druge borbene formacije.)

 Drago mi je što su Ukrajinci napredovali u Kursku - kaže Baba Jaga.

To pokazuje Rusiji da Ukrajina takođe može da ide napred. Mislim da su Rusi bili iznenađeni zbog toga i nisu to očekivali.

Za Babu Jagu, ofanziva na Kursk je dio novog oblika ratovanja kojem je dugogodišnji vojnik bio svjedok tokom svoje vojne karijere i tokom svog vremena u Oružanim snagama Ukrajine (AFU).

 Rat u Ukrajini se zaista promijenio. Prošao je od 1945. i njegovog rovovskog ratovanja do 2024. i sve moderne tehnologije kao što su dronovi i projektili - kaže Baba Jaga. "Dakle, to u suštini nije kao bilo koji drugi rat koji sam ranije iskusio."

Vojni stručnjaci procenjuju da je oko 80 odsto trenutnih žrtava u ratu rezultat napada dronovima.

Zaljubljenik u "avanture i izazove", Baba Jaga je, međutim, realističan u pogledu budućih izgleda napada na Kursk i rata uopšte.

Ukrajinska vojska radi ono što najbolje može i sa onim što ima. Problem je u tome što ukrajinska vojska neće moći da zadrži Kursk jer Rusija ima ogromne snage i resurse, a Ukrajina nema iste. Dakle, što duže traje ovaj rat, biće teže pobijediti - kaže Baba Jaga.

Baba Jaga je jedan od nepoznatog broja Australijanaca koji trenutno služe u ukrajinskoj vojsci. Oko sedam Australijanaca je ubijeno u akciji na ukrajinskim ratištima od početka ruske invazije u punom obimu.

Iako je 16.000 kilometara udaljen od svog doma u Daun Anderu, uključujući i njegovu poslednju rezidenciju u "sunčanom Kvinslendu", Baba Jaga šalje direktnu poruku svojim prijateljima Australijancima kod kuće.

Za australijski narod: Morate da počnete da podržavate ukrajinski narod ovde, a ne njihovu krvavu vladu - kaže on.

Zato što je baš kao naša vlada u Australiji. Ne sluša ljude u zemlji. Političari govore jedno, a rade drugo. Dakle, ljudi Australije, počnite da nas podržavate. Potrebni su nam donatori da pomognu u nabavci zaliha i opreme za naše timove. To bi svakako malo olakšalo život ovde - nastavlja Baba Jaga.

Na zvaničnom nivou, Australija je obezbijedila oko milijardu dolara vojne i humanitarne pomoći Ukrajini, što je stavlja na sedmo mjesto među zemljama koje nisu članice NATO-a. Međutim, ukrajinske pristalice oštro su kritikovale njenu vladu zbog odlaganja helikoptera Tajpan i druge viška vojne opreme umjesto da ih je usmjerila u Ukrajinu.