Svijet

"IDEMO NA MARS": Tramp se vratio na mjesto na kojem je jedva preživio metak atentatora

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Donald Tramp održao miting u Batleru u Pensilvaniji gdje je preživio pokušaj ubistva.

Izvor: Profimedia/Andrea Renault / Zuma Press

Donald Tramp, bivši američki predsjednik i republikanski kandidat za Bijelu kuću, vratio se posle skoro tri mjeseca u grad Batler u Pensilvaniji, gdje je preživio pokušaj ubistva na mitingu, da bi na novom skupu obećao pristalicama pobjedu na novembarskim izborima.

Prilikom pucnjave 13. jula agenti Tajne službe su iz snajpera usmrtili atentatora koji je samo okrznuo Trampovo uvo, ali je tom prilikom ubijen čovjek u publici i ranjeno još dvoje ljudi.

Tokom tih 16 sekundi vrijeme je stajalo. To zlobno čudovište je pokrenulo zlo... zločinac nije uspio da ostvar plan - kazao je Tramp pristalicama u sinoćnjem obraćanju, prisjećajući se ljetošnje drame.

Skaj njuz prenosi da je Tramp odmah na početku govora zahvalio desetinama hiljada okupljenih.

Mi volimo Pensilvaniju - rekao je Tramp, što je izazvalo velike ovacije.

On je naveo da se "vratio u Batler da bi uputio jednostavnu poruku".

Mi ćemo ponovo učiniti Ameriku velikom, mi ćemo pobijediti na izborima - kazao je Tramp.

Nekadašnji šef Bijele kuće je pristalicama obećao da će po povratku na vlast prepoloviti cijene energenata, obećao je velike smanjenja poreza i iznio tvrdnju da njegova rivalka Kamala Haris, potpredsjednica SAD i kandidatkinja Demokratske partije, snažno podržava ljevičarske snage.

Tramp je na skupu u Batleru obećao i da će Amerika "stići na Mars" prije kraja njegovog drugog mandata, ukoliko do njega dođe.

Ubrzo nakon što je Tramp počeo da govori iz mase su se začuli povici "Kori" u čast vatrogasca Korija Kmperatorea koji je ubijen na julskom mitingu dok je pokušavao da zaštiti porodicu od pucnjave.

Tačno u 6.11 sati po lokalnom vremenu, kada su se začuli prvi pucnji, Tramp je okupljene pozvao da odaju počast minutom ćutanja.

Zvono je udarilo četiri puta, u spomen na poginulog vatrogasca i ranjene, uključujući Trampa.

Nakon toga je neko iz mase povikao "borba, borba, borba", što su riječi koji je Tramp uputio pristalicama nekoliko trenutaka nakon što je ranjen.

On je sada i sam ponovio te riječi, dok je njegov potpredsjednički kandidat Džej Di Vens rekao da je bivši predsjednik "primio metak za demokratiju".

Na scenu je izašao i Ilon Mask, milijarder koji je na čelu kompanija poput "Tesle" i "Spejseksa", kao i društvene mreže X (bivši Tviter), koji je pozvao okupljene da se registruju za glasanje i poručio da su "ovo najvažniji izbori za našeg vijeka".

Mask je kazao da nema boljeg testa hrabrosti od onog pod udarom vatre, a prozvao je i aktuelnog demokratskog predsjednika Džoa Bajdena, koji je odustao od izborne trke u korist Haris, rekvši da je postojao kandidat koji "ne može da se popne uz stepenice".

Američki milijarder je ocijenio da Tramp mora da pobijedi na predsjedničkim izborima narednog mjeseca kako bi "očuvao ustav" i "očuvao demokratiju u Americi".

Ovo je vin-vin situacija - zaključio je Mask.