Svijet

IZRAELCIMA JE LAKO DA UĐU U LIBAN, ALI VEOMA TEŠKO DA IZAĐU: Povlačili su se posle teških gubitaka

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Libance je probudila vijest da je Izrael pokrenuo kopnenu invaziju na jug ove male arapske zemlje, što se već danima činilo neizbježnim, piše Bi-Bi-Si.

Izvor: Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

Širi se strah da bi ovo mogao biti početak mnogo veće kampanje protiv Hezbolaha, a istorija pokazuje da je izraelskim snagama lako da uđu u Liban, ali teško izaći.

Izraelci su već upadali u Liban 1978, 1982, kao i 2006. godine. Nijednom dugoročni strateški ciljevi Tel Aviva nisu ostvareni.

Skoro godinu dana, dok je Hezbolah izvodio raketne napade na Izrael, mnogi koji ne podržavaju ovu šiitsku grupu plašili su se da je siromašna zemlja uvučena u sukob koji može dovesti do potpunog kolapsa države.

Hezbolah se u Libanu često opisuje kao država u državi. Riječ je o teško naoružanoj grupi, za koju se kaže da je jača od libanske vojske, ali i o političkom pokretu zastupljenom u parlamentu i društvenom pokretu sa značajnom podrškom.

Libanske vlasti imaju mali ili nikakav uticaj na akcije Hezbolaha, a mnogi u Libanu kažu da je grupa više zainteresovana za odbranu svojih interesa i interesa svog glavnog saveznika, Irana.

Grupa, koju Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i drugi na Zapadu opisuju kao terorističku organizaciju, oslabljena je intenzivnim izraelskim vazdušnim napadima i ubistvima najviših komandanata, uključujući njenog vođu Hasana Nasralaha.

Ali nije bila poražena. Iz Hezbolaha prkosno poručuju da će se oduprijeti svakoj invaziji.

Vlasti kažu da je u Libanu milion ljudi već raseljeno, a više od 1.000 je ubijeno u protekle dvije nedelje. Kako sukob eskalira, već iscrpljena zemlja tone u još dublju krizu.