Svijet

"Ovo se dešava prvi put u istoriji Austrije" Tri glavne teme pobjednika na parlamentarnim izborima

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

"Ova Slobodarska partija je desnija od svih desničarskih partija koje su pobijedile na izborima u Francuskoj ili u Njemačkim pokrajinama"

Izvor: Profimedia

U Austriji su juče održani paralemntarni izbori, prvi put posle Drugog svjetskog rata priliku da formira vladu ima desničarska Slobodarska partija Austrije, koja je osvojila najviše glasova. Međutim, prema nekim pokazateljima desničari neće moći sami da formiraju vladu.

Na ovu temu za Kurir televiziju govorio je Milovan Božinović, nekadašnji ambasador Srbije u Austriji.

Ovo je slično izborima u Francuskoj, a rezultat je bio najavljivan već godinu dana. Ova Slobodarska partija je desnija od svih desničarskih partija koje su pobedile na izborima u Francuskoj ili u Njemačkim pokrajinama. Njihove tri glavne teme su imigranti, rat u Ukrajini i negativni stav prema Evropskoj uniji - rekao je Božinović.

On je istakao i to da je ova pobjeda značajna i u istorijskom smislu:

Ovo je slično izborima u Francuskoj, a rezultat je bio najavljivan već godinu dana. Ova Slobodarska partija je desnija od svih desničarskih partija koje su pobijedile na izborima u Francuskoj ili u Njemačkim pokrajinama. Njihove tri glavne teme su imigranti, rat u Ukrajini i negativni stav prema Evropskoj uniji - rekao je Božinović.

On je istakao i to da je ova pobjeda značajna i u istorijskom smislu:

Prvi put se dešava da su oni procentualno najjača partija, da se njima ponudi formiranje Vlade, iako je predsjednik rekao da će prekršiti pravilo i neće im dati tu inicijativu.

On je objasnio i da zbog imigranata standard života u evropskim državama pada, što utiče na biračko tijelo:

Problem izbeglica se ne rešava, a evropske države nemaju snage da radikalno rešavaju problem izbjeglica. Ljudi osjećaju da im pada standard, što je najsenzitivnija tačka u političkoj percepciji građana. Sumnjam da bi Austrija mogla da funkcioniše kada bi Kikl postao kancelar.