Svijet

Počelo rano glasanje za novog predsjednika SAD: U Minesoti, Južnoj Dakoti i Virdžiniji otvorena prva birališta

Autor Miloš Škrbić

Očekuje se da će rano glasanje smanjiti gužve na biralištima u SAD 5. novembra, ali se vjeruje da će i na dan izbora biti gužvi i da će Amerikanci čekati u redovima.

Izvor: Erin SCHAFF / AFP / Profimedia

U Minesoti, Južnoj Dakoti i Virdžiniji otvorena prva birališta, dok će u više od 10 američkih saveznih država rano glasanje za novog predsjednika SAD početi do sredine oktobra.

U pojedinim američkim saveznim državama već je počelo glasanje na predsjedničkim izborima koji će biti održani 5. novembra.

Birači su u petak stajali u redovima u Minesoti, Južnoj Dakoti i Virdžiniji, gdje su otvorena prva birališta. U više od 10 američkih saveznih država rano glasanje će početi u narednim nedeljama, do sredine oktobra.

Do 5. novembra milioni ljudi će već glasati – bilo slanjem, u odsustvu, glasačkog listića poštom ili glasanjem lično tokom perioda prevremenog glasanja. Sve američke države, osim Misisipija, Nju Hempšira i Alabame daju svojim biračima mogućnost da lično glasaju na biračkom mjestu prije dana izbora. Na tim mjestima registrovani birači mogu otići na svoje biračko mjesto u vrijeme predviđeno za prevremeno glasanje i glasati ranije. Većina država počinje da prebrojava te glasačke listiće na sam dan izbora, a negdje se čeka dok se ne zatvore birališta, 5. novembra uveče, da bi započeli brojanje.

Početak ranog glasanja usledio je posle burnog leta, koje su obilježili izlazak aktuelnog predsjednika Džozefa Bajdena iz trke, ulazak potpredsjednice Kamale Haris kao kandidata demokrata i dva neuspjela atentata na republikanskog kandidata Donalda Trampa, navodi „Glas Amerike.”

Očekuje se da će rano glasanje smanjiti gužve na biralištima u SAD 5. novembra, ali se vjeruje da će i na dan izbora biti gužvi i da će Amerikanci čekati u redovima.

Širom zemlje ovlašćeni za nadgledanje izbora pojačavaju bezbjednost kako bi zaštitili svoje radnike i biračka mjesta, istovremeno obezbjeđujući da se glasački listići i procedure glasanja ne menjaju. Zvaničnici i obični anketari bili su meta uznemiravanja, pa čak i prijetnji smrću tokom glasanja na predsjedničkim izborima 2020. godine. Federalne vlasti istražuju poreklo sumnjivih paketa koje su poslednjih dana primili izborni zvaničnici u više od 15 država, uključujući Virdžiniju.

Glasanje putem pošte smatra se izuzetno bezbjednim, a slučajevi prevare zbog ovakvog vida glasanja su rijetki. Između 2000. i 2012. bilo je manje od 500 slučajeva prevare glasanja putem pošte, od milijarde tako datih glasova. Iako je prevara prilikom glasanja putem pošte izuzetno rijetka, izborni zvaničnici širom zemlje su izrazili zabrinutost zbog mogućeg kašnjenja u poštama koje bi moglo dovesti do toga da glasački listići stignu nakon isteka roka za prebrojavanje.

Tramp je ranije podgrijevao sumnje u vezi sa regularnošću glasanja putem pošte i ohrabrivao je birače da lično glasaju na dan izbora. Ali ove godine Tramp i Republikanski nacionalni komitet, koji on sada kontroliše, počeli su da prihvataju prevremeno glasanje i glasanje poštom kao način da zaključaju sigurne glasove prije dana izbora, baš kao što su demokrate činile godinama.