Svijet

"ČULI SMO PUCNJE I AGENTI ME ZGRABILI, VOLIO BIH DA SAM POGODIO POSLEDNJU RUPU": Tramp ispričao sve o pokušaju atentata

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Tramp u intervjuu na X datom Faroku Sarmadu pričao o drugom pokušaju atentata na njega.

Izvor: Profimedia/Andrea Renault / Zuma Press

Donald Tramp, bivši američki predsjednik i republikanski kandidat za Belu kuću, pojavio se u javnosti nakon što je preživio i drugi pokušaj atentata i ispričao šta se u nedelju desilo na njegovom golf terenu u Palm Biču na Floridi.

On je na društvenoj mreži X (bivši Tviter) dao intervju Faroku Sarmadu, stručnjaku za internet koji se bavi kriptovalutama.

Skaj njuz prenosi da je Tramp u ovom prvom javnom nastupu posle još jednog pokušaja ubistva, nakon što je već preživio atentat na predizbornom mitingu ovog ljeta, kazao da su ga agenti Tajne službe odvukli sa golf terena nakon što se čulo "četiri ili pet pucnjeva".

Predsjednički kandidat Republikanske partije je rekao da je situacija bila "prilično ozbiljna", ali da se "na kraju sve dobro završilo".

Protiv osumnjičenog Rajana Veslija Rauta (58) podignuta is federalna optužnica, a atentat je spriječio agent Tajne službe koji je primetio kako cijev automatske puške viri iz žbunja i otvorio vatru na atentatora koji je odmah pobegao, ali ga je lokalna policija ubrzo uhvatila.

Tajna služba je potvdila da je pucnje koji su se čuli na golf terenu ispalio samo njihov agent.

Tramp je iznio svoje viđenje ove drame.

Igrao sam golf sa nekim mojim prijateljima u nedelju ujutro i vrijeme je bilo veoma mirno, predivno...odjednom smo začuli pucnje, mislim da je bilo četiri ili pet i zvučali su kao meci. Tajna služba je odmah znala da su to meci i zgrabili su me... Svi su odmah ušli u (golf) vozila i krenuli smo. Volio bih da sam pogodio tu poslednju rupu, ali smo odlučili da odemo odatle - naveo je Tramp.

On je kazao da je Tasjna služba obavila "odličan posao".

Tramp je osumnjičenog Rauta opisao kao "veoma opasnu osobu" i poručio da se nada da će ovaj provesti "dugo vremena" iza rešetaka.

Prema Trampu, ovaj novi pokušaj ubistva je imao "mnogo bolji ishod" nego onaj iz jula, pošto niko od prolaznika nije ranjen ili ubijen.

Ronald Rouv Mlađi, vršilac dužnosti direktora Tajne službe, rekao je da Tramp nije unaprijed prijavio da će biti na golf terenu, pa zato agenti nisu imali vremena da ga detaljno pretraže.

On je naveo i da je pričao s američkim predsjednikom Džoom Bajdenom kojem je kazao da je Tramp "svestan da ima najviši nivo zaštite" ove federalne agencije.

Bijela kuća je saopštila da je Bajden nazvao Trampa nakon incidenta i imao "srdačan razgovor" sa njim.

Tramp je potvrdio taj razgovor.

On (Bajden) je bio baš fin zbog toga što me je pozvao da se uveri da sam dobro - zaključio je Tramp.

Osumnjičeni Raut je juče prvi put izveden pred sud i optužen je u dve tačke za federalna krivična dela u vezi sa posedovanjem oružja.

Tužilac u federalnom sudu u Vest Palm Biču predočio je Rautu da je optužen za nelegalno posedovanje oružja jer je ranije osuđivan za krivična djela, kao i za to što je kod sebe imao oružje sa serijskim brojem koji ne može da se prati.

Rutu prijeti 15 godina zatvora ako bude proglašen krivim po prvoj tački optužnice i još pet godina po drugoj tački.