Svijet

Ukrajina već mjesecima moli za dozvolu, a odogovor je i dalje isti: Ne! SAD nemilosrdne, neće mijenjati odluku

Autor Uroš Matejić

Amerika je istakla da nema promjene u stavu o pružanju Ukrajini sposobnosti dalekometnih napada unutar Rusije.

Izvor: X/@CensoredMen/Screenshot

Sjedinjene Američke Države ne planiraju da danas objave bilo kakvu promenu politike prema Ukrajini u vezi sa upotrebom raketa dugog dometa, saopštila je Bela kuća. "Nema promene u našem stavu o pružanju Ukrajini sposobnosti dalekometnih napada unutar Rusije", rekao je portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi novinarima.

"Ne bih očekivao bilo kakvu veliku najavu u tom pogledu", rekao je Kirbi nakon razgovora između američkog predsjednika Džoa Bajdena i britanskog premijera Kira Starmera u petak. Bajden i Starmer sastaće se večeras u Bijeloj kući.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski već mjesecima moli saveznike da dozvole Ukrajini da ispaljuje zapadne rakete, uključujući američki ATACMS dugog dometa i britanske Storm Shadowse, duboko na rusku teritoriju.

Kirbi je rekao da su Sjedinjene Države ozbiljno shvatile upozorenje ruskog predsjednika Vladimira Putina da će smatrati da je Zapad direktno uključen u sukob ako Ukrajina ispali zapadne rakete dugog dometa na Rusiju, ali da to nije prvi put da je Putin to rekao.

"Ovo nije retorika koju nismo ranije čuli od njega. Očigledno je dokazao da je sposoban za agresiju... Tako da ove izjave shvatamo ozbiljno", rekao je Kirbi.