Svijet

Američkoj ekonomiji prijeti fatalni udarac: Boing na ivici kolapsa zbog štrajka 33.000 zaposlenih

Autor Miloš Škrbić

Štrajk će praktično zaustaviti proizvodnju komercijalnih aviona u jednom od najvećih američkih proizvodnih giganata i njegovom najvećem izvozniku, zadajući potencijalni udarac američkoj ekonomiji.

Izvor: Profimedia

Članovi sindikata u Boingu su velikom većinom odbili predloženi četvorogodišnji ugovor sa problematičnim proizvođačem aviona i oko 33.000 radnika spremno je da napusti posao, a štrajk bi trebalo da počne u petak rano ujutro.

Štrajk će praktično zaustaviti proizvodnju komercijalnih aviona u jednom od najvećih američkih proizvodnih giganata i njegovom najvećem izvozniku, zadajući potencijalni udarac američkoj ekonomiji. U zavisnosti od dužine štrajka, to bi moglo da izazove probleme za skoro 10.000 dobavljača Boinga (BA), koji se mogu naći u svih 50 američkih država.

Kompanija ima ukupno 150.000 zaposlenih u SAD, a sopstveni godišnji doprinos američkoj ekonomiji procenjuje na 79 milijardi dolara, podržavajući 1,6 miliona radnih mjesta direktno i indirektno.

Odbijeni ugovor, koji je rukovodstvo sindikata opisalo kao najbolji koji je ikada pregovarao sa Boingom, omogućio bi povišice od najmanje 25% tokom trajanja ugovora. To je takođe povećalo sigurnost zaposlenja za članove sindikata, jer je Boing obećao da će svoj sledeći komercijalni avion, koji tek treba da bude najavljen, izgraditi u fabrici u kojoj su sindikati. 

Ali 95% članova sindikata glasalo je protiv sporazuma. U odvojenom glasanju, 96% je glasalo za odobrenje štrajka. Štrajk bi trebalo da počne u četvrtak u 23.59 po pacifičkom vremenu ili u petak u 2.59 po istočnoevropskom vremenu. Iako je moguće da bi se novi dogovor mogao postići u preostalim satima, izgleda da je malo vjerovatno da se štrajk izbegne.

"Ovdje se radi o borbi za našu budućnost“, rekao je Džon Holden, predsednik najvećeg lokalnog IAM-a u Boingu, objavljujući rezultate glasanja. "Vratićemo se za sto kad god stignemo da napredujemo u pitanjima za koje naši članovi kažu da su važna".

Vodeći iz Boinga su rekli da su takođe nestrpljivi da se vrate za pregovarački sto kako bi se postigao novi dogovor.