Svijet

Ovaj plan za kraj rata neće se dopasti ni Zelenskom ni Putinu: Najvećoj evropskoj sili fali jedno za ostvarivanje cilja

Autor Aleksandar Blagić

Njemački kancelar Olaf Šolc priprema mirovni plan za kraj rata Ukrajine i Rusije.

Izvor: Liveuamap.com/Facebook/screenshot/Володимир Зеленський/YouTube/Screenshot/Guardian News

Italijanski list "La Republica" objavio je tekst u kojem se navodi da kancelar Njemačke Olaf Šolc ima plan za kraj rata u Ukrajini! U najkraćim crtama, plan podrazumijeva da Ruska Federacija zadrži teritorije koja je okupirala, a da se Ukrajina ne protivi ustupanju djelova svoje teritorije.

Kako je naveo italijanski list, članice saveza BRIKS već su pokušavale sa nekim predlozima, ali ova inicijativa je drugačija jer ima veću težinu. Sada je riječ o ideji predstavnika države koja je druga ili treća najvažnija država globalnog Zapada.

Važan faktor predstavlja i globalni Jug. Ukoliko se te države, predvođene Kinom i Indijom, pridruže inicijativi Olafa Šolca, to bi moglo da olakša mirovne pregovore.

Načelno se znaju početne pozicije Kijeva i Moskve, jasno je da su kompromisi potrebni i obavezni. To nužno, kako se dalje navodi, ne znači da će obje strane sa oduševljenjem odmah prihvatiti ovakav predlog.

Rusija je aneksirala četiri ukrajinske oblasti tokom jeseni 2022. godine, dok je Ukrajina upala u Kursku oblast početkom avgusta ove godine i nije poznat njen dalji plan na ovoj lokaciji što zbunjuje mnoge analitičare i velike sile, a to se istovremeno ne dopada Moskvi zbog mogućnosti gubitka manjih naselja u tom mjestu. U toj oblasti, Ruska Federacija uvela je "srednji nivo reagovanja", dok su anektirane ukrajinske oblasti (Herson, Zaporožje, Lugansk i Donjeck) u "vojnom stanju".

Njemački kancelar, za sada, nije zvanično potvrdio postojanje ovakvog plana. Prema trenutnom stanju na frontu, vojni analitičari stiču utisak da obje strane rade na tome da se taj plan ne realizuje.