Svijet

ŠOK OBRT NAKON NAPADA KOJI JE POTRESAO DRŽAVU! Uvodi se žestoka kontrola na granicama Njemačke

Izvor Kurir

Njemačka vlada je konsultovala glavnu opozicionu stranku, Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) o načinima za suzbijanje migracija nakon smrtonosnog napada nožem, koji je prošlog mjeseca u gradu Zolingenu izveo tražilac azila sirijskog porijekla.

Izvor: Profimedia

Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer će u ponedeljak najaviti privremenu graničnu kontrolu na svim kopnenim granicama zemlje kako bi se obuzdale neregularne migracije i zaštiti javnost od islamističkog ekstremizma, rekao je izvor iz vlade za Rojters.

Fezer će potom obavijestiti evropsku komisiju.

Njemačka vlada je konsultovala glavnu opozicionu stranku, Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) o načinima za suzbijanje migracija nakon smrtonosnog napada nožem, koji je prošlog mjeseca u gradu Zolingenu izveo tražilac azila sirijskog porijekla.

Protivimigrantska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) je prošlog nedelje pobijedila na izborima u saveznoj pokrajini Tiringiji, a u Saskoj je završila na drugom mjestu.

Socijaldemokrate ministarke Fezer se suočavaju sa izborima u Brandenburgu za dvije nedelje, gdje stranka vlada u koaliciji sa Zelenima i demohrišćanima.

Njemačka ima 3700 kilometara dugu granicu s Danskom, Holandijom, Belgijom, Luksemburgom, Francuskom, Švajcarskom, Austrijom, Češkom i Poljskom.

Berlin je prošle godine najavio strožije kontrole na svojim kopnenim granicama s Poljskom, Češkom i Švajcarskom kao odgovor na naglo povećanje broja zahtjeva za azil.

Austrija ne želi da prima ljude odbijene na njemačkoj granici

Austrija se protivi najavi Njemačke da vrati kontrole na svim granicama i neće prihvatati tamo odbijene pojedince, rekao je u ponedeljak ministar unutrašnjih poslova te zemlje.

"Austrija neće prihvatati pojedince kojima je odbijen ulazak u Njemačku. O tome nema pregovora”, rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner u ponedeljak.

Karner je naglasio da Njemačka ima pravo da šalje ljude nazad ako je neka druga članica Evropske unije odgovorna za njihov proces dobijanja azila. Ali, za to je potrebna službena procedura i pristanak zemlje o kojoj je riječ.

Austrijski ministar je samo tri nedelje prije parlamentarnih izbora rekao da odbijenice u okviru unutrašnjih granica EU-a nisu dopuštene.

Sve Njemačkoj susedne države, pa i Austrija, članice su šengenskog prostora koji bi u pravilu trebalo da osiguraju slobodan protok ljudi.