Svijet

Šolc pozvao na mir: Potrebna je nova konferencija na kojoj će učestvovati i Ukrajina i Rusija

Autor Željko Svitlica

Njemački kancelar Olaf Šolc pozvao je da se ulože novi napori za postizanje mira u Ukrajini, dodajući da su se on i ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski saglasili o potrebi za novom mirovnom konferencijom koja će uključivati Rusiju.

Izvor: Profimedia

"Vjerujem da je sada vrijeme da se razgovara o tome kako doći do mira iz ovog ratnog stanja, i to zaista bržim tempom", rekao je Šolc za mrežu ZDF.

Šolc je pod pritiskom kod kuće nakon što su sve tri stranke u njegovoj koaliciji lijevog centra pretrpjele bolne gubitke na regionalnim izborima u dvije pokrajine prije sedam dana, dok su grupe koje traže bolje odnose sa Moskvom osvojile više glasova.

Nacionalistička partija Alternativa za Njemačku /AFD/ i populistička stranka BSV, koje se protive vojnoj podršci ukrajinskoj borbi protiv Rusije, zabilježile su rekordne dobitke.

Zelenski je u julu rekao da je cilj da u novembru ima spreman plan koji bi omogućio Kijevu da održi drugi međunarodni samit o miru u Ukrajini i da bi trebalo da prisustvuju predstavnici Rusije.

Ukrajina je u junu bila domaćin delegacijama iz 92 zemlje na prvom samitu u Švajcarskoj kako bi unaprijedila svoj plan za mir.