Svijet

DRŽAVLJANIN SRBIJE I ITALIJANI UHVAĆENI U ŠVERCU 540 KILOGRAMA KOKAINA

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Državljanin Srbije i četiri Italijana uhapšeni su juče u italijanskim vodama dok su na otvorenom moru, na ribarsku koču ukrcavali 540 kilograma kokaina, saopštila je Guardia di Finanza.

Izvor: YouTube - printscreen

Akciju su sproveli pripadnici Komande provincije Katanija Guardia di Finanza, u saradnji sa pomorskom jedinicom iz Palerma, Operativnom komandom pomorske jedinice iz Pratica di Mare, uz podršku Centralne službe za istraživanje organizovanog kriminala (S.C.I.C.O.).

Iz GdF su saopštili da je ta akcija rezultat ciljanih preventivnih mjera usmjerenih na nadzor pomorskih ruta u cilju otkrivanja sumnjivih i/ili nezakonitih aktivnosti.

Objašnjavaju da je u tom kontekstu svakodnevno nadgledan dio mora između provincija Katanija i Ragusa, što im je i omogućilo da otkriju sumnjivo kretanje ribarskog broda koji je, umjesto ribolova, bio uključen u preuzimanje plutajućih paketa iz vode.

"Uz pomoć pomorskih jedinica Guardia di Finanza, brod je presretnut kako bi se izvršila detaljna inspekcija. Tokom pregleda plovila, otkriveno je 18 paketa, svaki težine oko 30 kilograma, pažljivo upakovanih kako bi se spriječilo prodiranje vode i sačuvao sadržaj, obezbjeđenih nizom plovaka kako bi se izbjeglo potonuće... Specifičan način pakovanja i neuobičajene metode preuzimanja paketa sugerisali su da se najvjerovatnije radi o teretu narkotika, najvjerovatnije bačenom u more sa teretnog broda koji prolazi tom rutom, a sve radi kasnijeg preuzimanja i transporta na kopno (tzv. 'drop off')", saopštili su iz GdF.

https://youtu.be/UG5CC6zSVGE?si=JdHULku8aIGtRH3o
Ističu da je nakon otvaranja i analize paketa, koje su sproveli specijalizovani pripadnici PEF-a iz Katanije, potvrđeno je prisustvo brojnih blokova sa bijelim prahom za koji su brzi testovi pokazali da je kokain.

U saopštenju dodaju da je o pronalasku velike količine droge obaviješteno tužilaštvo, te da su zaplijenili 540 kilograma kokaina i plovilo, a na licu mjesta uhapsii četiri Italijana i državljanina Srbije:

"Uhapšeni su na licu mjesta zbog sumnje da su počinili krivično djelo - proizvodnja, trgovina i posjedovanje zabranjenih droga ili psihotropnih supstanci... Operacija, koja je omogućena stalnim i sinhronizovanim djelovanjem operativnih jedinica Guardia di Finanza na kopnu i moru, dio je šireg okvira svakodnevnih aktivnosti Guardia di Finanza u prevenciji i borbi protiv svih oblika nezakonite trgovine. Zapljena ovako velike količine droge spriječila je da narkotici preplave ulice, čime bi se ostvarili enormni prihodi od preko 100 miliona eura", poručili su iz GdF.