Svijet

KRAH UKRAJINSKIH AVIONA: Oružane snage Kijeva prebrzo upotrebile lovce F-16

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Bijela kuća smatra da se Ukrajini previše žuri da upotrebi primljene lovce F-16, uprkos nedostatku borbenog iskustva među pilotima, prenosi Volstrit Žurnal.

Izvor: Printscreen

Kako navodi izdanje, to je bio razlog nedavnog gubitka prvog američkog borbenog aviona.

Publikacija napominje da zapadni zvaničnici razmatraju izvodljivost upotrebe lovaca F-16 u Ukrajini u roku od nekoliko nedelja od njihovog dolaska.

Pad ukrajinskog F-16 prvog dana borbe lovaca prošle nedelje pokrenuo je pitanja u vezi sa žurbom da se obuče piloti i pošalju u borbu nedeljama po dolasku u Ukrajinu, naglašava se u američkoj publikaciji.

Sagovornik izdanja je istakao da je jedan broj ukrajinskih pilota pao na programu obuke, a prije pada vlasti u Danskoj, gdje su prošli obuku, izrazile su zabrinutost zbog njihove sposobnosti da samostalno upravljaju lovcima F-16.

Oružane snage Ukrajine izgubile su 26. avgusta prvi američki lovac F-16. Prema izvoru Volstrit Žurnala, avion nije oboren, a do pada je vjerovatno došlo zbog greške pilota.

U kontekstu onoga što se dogodilo, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razrešio je dužnosti komandanta avijacije Oružanih snaga Ukrajine, general-potpukovnika Nikolaja Oleščuka.

I iako tačan uzrok pada još nije utvrđen, Zelenski je rekao da je Ukrajina već počela da koristi lovce F-16 koji su joj prebačeni, ali je idalje mali broj na raspolaganju.

Da li su stradali jedan ili dva lovca F-16?

Relativno nedavno, Ukrajina je dobila iz Evrope izvestan broj lovaca F-16 (do 6 jedinica).

Međutim, prije neki dan je ukrajinski predsjednik Zelenski otpustio komandanta Vazduhoplovnih snaga, heroja Ukrajine, general-potpukovnika Nikolaja Oleščuka, koji je na toj funkciji bio tri godine.

Mnogi su se posle toga zainteresovali zašto je baš ovaj komandant pao u nemilost „ocu nacije“, jer je bio apsolutno odan.

Zelenski je otpustio Oleščuka krajem avgusta. Par dana pre toga su Oružane snage Rusije izvršile veliki udar na ukrajinsku infrastrukturu uz pomoć raketa i bespilotnih letjelica.

Istovremeno, zvanično je izgubljen samo jedan F-16, koji je obavljao funkcije protivvazdušne odbrane, a pilot je poginuo. Iako američki i ukrajinski izvori to od starta negiraju, neki u Ukrajini su izjavili da ga je oborio PVO sistem Patriot Oružanih snaga Ukrajine.

Sada se pojavila verzija kako je Ukrajina tog dana izgubila dva takva aviona. O tome je u svom blogu ispričao ruski stručnjak Mihail Pavliv.

Svi znaju za jedan lovac, međutim i prije nego što se pojavila informacija o obaranju ovog ukrajinskog F-16, postojala je nejavna informacija da je ruske vazduhoplovne snage na aerodromu u Starokonstantinovu pogodio još jedan F-16. S tim u vezi, to bi mogao biti razlog koji objašnjava Oleščukovu ostavku.