Svijet

Zelenski sprema plan za kraj rata: Donijeta odluka, Rusija će biti pozvana na drugi mirovni samit

Autor Nataša Petrović

Predsjednik Ukrajine razmatra plan za kraj rata sa Rusijom, koji će biti razmatran na sledećem mirovnom samitu.

Izvor: Profimedia/AFP

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da će Kijev zajedno sa svojim partnerima pripremiti detaljan plan za okončanje rata, koji će biti razmotren na sledećem mirovnom samitu i na koji će biti pozvani i predstavnici Rusije.

"Pripremićemo, kao što smo rekli, detaljan plan za okončanje rata. Pripremićemo ga sa partnerima koji su podržali saopštenje prvog samita u vezi sa mirovnim predlogom", rekao je ukrajinski predsjednik u intervjuu za NBC njuz.

Zelenski je naglasio da "što se više zemalja pridruži, to će više zemalja dublje razumjeti ovaj plan do detalja".

Prema njegovim riječima, na drugom Svjetskom mirovnom samitu "moraju biti prisutni predstavnici Rusije", prenio je Blic pisanje Tanjuga.

"Mi razumijemo da je veoma teško završiti ovaj rat bez ruske strane i to nam je jasno i sve zemlje su tražile od nas da imamo ruske predstavnike na drugom samitu... Hajde da pripremimo plan i da ih pozovemo", rekao je Zelenski.

Globalni mirovni samit održan je 15. i 16. juna u Švajcarskoj na inicijativu Ukrajine, nakon čega je izdato zajedničko saopštenje o osnovama mira, koje je podržalo 80 zemalja i četiri organizacije.

Zelenski je u julu rekao da bi plan za drugi svjetski mirovni samit trebalo da bude pripremljen do novembra.