Svijet

U FRANCUSKOJ DRAMA NA POMOLU: Makron imenovao premijera, lider ljevice pozvao na proteste

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Francuski predsjednik Emanuel Makron imenovao je u četvrtak bivšeg evropskog komesara Mišela Barnijea za novog premijera, a lideri stranaka krajnje ljevice i desnice poručili su da neće podržati novu vladu.

AP Christophe Ena
Izvor: Kurir/AP Christophe Ena

Lider francuske ljevičarske stranke Nepokorena Francuska Žan-Lik Melanšon izjavio je da su narodu njegove zemlje „izbori ukradeni“ i pozvao je na „najveću moguću mobilizaciju“ i proteste 7. septembra protiv izbora Barnijea za premijera, javljaju francuski mediji.

Melanšonova stranka je dio ljevičarske koalicije Novi narodni front, koja je na izborima osvojila najviše glasova. „Predsjednik je upravo odlučio da zvanično opovrgne rezultat parlamentarnih izbora koje je sam sazvao. Premijer nije izabran iz redova Novog narodnog fronta, koji je osvojio najviše izbornih glasova, što znači da su francuskom narodu izbori ukradeni“, rekao je Melanšon.

Istovremeno, čelnica stranke Nacionalno okupljanje, Marin Le Pen, saopštila je da njena stranka neće biti dio nove Barnijeove vlade.

Dodala je da će sačekati da vide kakva će biti Barnijeova opšta politika u smislu kompromisa koji će biti neophodni kad je o budžetu riječ. Novoimenovani premijer Barnije, istorijski „tenor“ desnice, ima dugogodišnje političko iskustvo: bio je četiri puta ministar i dva puta evropski komesar, a najpoznatiji je kao bivši pregovarač EU za Bregzit.

Makron je od Barnijea zatražio da „sačini vladu nacionalnog jedinstva u službi zemlje“, a prije imenovanja se uvjerio da Barnije potpuno ispunjava uslove za stabilnost i nacionalno jedinstvo.