Svijet

OKRŠAJ NA CRNOM MORU! Ukrajinske "magure" stigle do Novorosijska: Napad na skladišta goriva i depoe sa municijom (VIDEO)

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

U pitanju je kombinovani napad bespilotnih letjelica i površinskih podovodnih plovila, kojima je glavna meta bila brodovi Crnomorske flote koji se posle napuštanja Sevastopolja nalaze u ovoj luci.

Izvor: Printscreen

Ukrajinska mornarica izvela je u četvrtak rano ujutro napad na istočnu obalu Crnog mora, tačnije na Novorosijk, trenutno najvažniju luku Crnomorske flote.

U pitanju je kombinovani napad bespilotnih letjelica i pomorskim besposadnim površinskih plovila “Magura V5”, kojima je glavna meta bila brodovi Crnomorske flote koji se posle napuštanja Sevastopolja nalaze u ovoj luci koja je izgubila na značaju posle aneksije Krima 2014. godine.


Nebo nad Novorosijskom je bilo osvijetljeno kao što je Gibraltar bio 1941/1942 kada su bile uočene njemačke ili italijanske podmornice i brodovi.

Dronovi koji su preletjeli 670 km koliko rastojanje iznosi od Odeskog džepa, riječno-pomorske luke Izmail do Novorosijska izveli su napad na skladišta goriva i depoe sa municijom, dok su površinska plovila pokušala da napadnu brodove, ali su uništena.


Na pojedinim kopnenim lokacijama oko ratne luke video se dim što ukazuje da je možda bilo pogodaka.

Ruski mediji se za sad nisu oglašavali o ovome napadu, dok su društvene mreže prepune snimaka ovog napada.