Svijet

TAJNI PLAN ZA UKRAJINU, 3. SVJETSKI RAT, EPSTAJNOVI KLIJENTI Trampov intervju čovjeku rođenom u SSSR

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Donald Tramp, bivši američki predsjednik i kandidat Republikanske partije na novembarskim izborima za Bijelu kuću, dao je veliki intervju podkasteru Leksu Fridmanu u kojem je govorio o raznim temama.

Izvor: AP

Ovaj intervju dio je Trampovih napora da se približi mlađem, prije svega muškom glasačkom tijelu pošto se prethodno pojavio u strimovima uživo u kojem su ga ugostile poznate ličnosti s interneta - Logan Pol, Nelk Bojs, Ejdin Ros, strimer koji je Trampu poklonio sat Roleks i vozilo Tesla Sajbertrak umotan u fotografiju atentata koji je bivši predsjednik SAD preživio na predizbornom mitingu sredinom jula.

U intervjuu Fridmanu, američkom kompjuterskom naučniku rođenom 1983. u Tadžikistanu u tadašnjem Sovjetskom savezu, a koji već tri decenije živi u Americi, Tramp je, između ostalog, pričao tajnom planu koji ima za rešenje rata u Ukrajini, riziku od izbijanja Trećeg svjetskog rata i listi "klijenata" Džefrija Epstajna, američkog milionera i osuđivanog pedofila koji je umro 2019. u pritvoru čekajući novo suđenje, a sa kojim je povezivan i on sam, ali i Bil i Hilari Klinton, nekadašnji američki predsjednik i bivša šefica Stejt departmenta.

Tramp je u ovom intervjuu prvi put javno priznao da je 2020. osvojio manje glasova od demokratskog kandidata Džoa Bajdena i tako izgubio te predsjedničke izbore.

Republikanski predsjednički kandidat je je u intervjuu Fridmanu napao Bajdena i njegovu potpredsjednicu Kamalu Haris, kandidatkinju Demokratske partije, zbog načina na koji se bave međunarodnim pitanjima i upozorio da bi sukob u Ukrajini i borbe na Bliskom istoku mogli da se pretvore u masovni globalni rat.

Mi moramo da riješimo te ratove. Kažem Vam, Ukrajina mora da bude riješena. To bi moglo da postane Treći svjetski rat. Isto važi i za Bliski istok - kazao je Tramp u Fridmanovom podkastu objavljenom juče.

Tramp je insistirao da ima "veoma precizan plan" koji planira da sprovede kako bi okončao rat u Ukrajini, ukoliko ponovo bude izabran za predsjednika SAD.

Kao izabrani predsjednik obezbijediću (mirovni) sporazum. Ali, ja ne mogu da Vam dam te planove, zato što, ako Vam dam te planove, neću biti u mogućnosti da ih upotrebim, oni će onda biti veoma neuspješni. Znate, nešto je i u iznenađenju, zar ne? - rekao je Tramp.

On je ocijenio i da je broj stradalih u ratu u Ukrajini "mnogo veći nego što ljudi misle", tvrdeći da se ne govori istina u vezi sa brojem stradalih.

Kada vidite kakava su razaranja i da se zgrade ruše po cijeloj Ukrajini, mislim da će ti brojevi (stradalih) biti mnogo veći. Oni lažu u vezi sa brojkama, trude se da ih održe na niskom nivou. Oni sruše zgradu koja se pruža u dva stambena bloka i kažu da je jedna osoba blago povrijeđena - kazao je Tramp.

On je poručio i da pored "preciznog plana kako da zaustavi Ukrajinu i Rusiju" ima i "određenu ideju - možda ne plan, ali ideju - vezanu za Kinu".

Tramp je u intervjuu sugerisao i da bi, u slučaju pobjede na novembarskim izborima, mogao da objavi i listu osoba povezanih s Epstajnom.

Na pitanje Fridmana zašto ta lista nije javno objavljena Tramp je rekao da bi "svakako bacio pogled na nju" ukoliko bi mu to bilo omogućeno.

Ja bih vjerovatno odradio Epstajnovu listu. Ne bih imao nikakav problem sa tim - naveo je Tramp.

Njuzvik podsjeća da glasine o listi Epstajnovih "klijenata" kruže internetom već godinama, iako nema nikakvih dokaza da takav dokument postoji.

Britanski Indipendent primjećuje da je Tramp, samo dan nakon što je iznio tvrdnju da je imao "sva prava" da se miješa u rezultate predsjedničkih izbora 2020, u intervjuu Fridmanu priznao da je to glasanje "izgubio za dlaku".

U intervjuu koji je trajao 45 minuta Tramp je ipak ponovio da su ti izbori bili "namješteni".

Postao sam predsjednik (2016), a onda sam drugi put dobio milione i milione glasova više nego prvi put. Rečeno mi je da ako dobijem 63 miliona (glasova)... u tom slučaju pobjeđujem. Ne možeš da ne pobijediš. I ja sam dobio milione i milione više glasova i izgubio za dlaku, ali pogledajte šta se (posle tih izbora) desilo sa svijetom - zaključio je Tramp.