Svijet

Putin saznao da li ide u zatvor! Mongolija odgovorila na zahtijev suda u Hagu

Autor Aleksandar Blagić

Portparol mongolske vlade oglasio se o zahtjevu MKS-a da se uhapsi ruski predsjednik Vladimir Putin.

Izvor: Vyacheslav Prokofyev/Kremlin Poo / Zuma Press / Profimedia

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin stigao je u Mongoliju u ponedeljak u okviru posjete povodom proslavepobjede sovjetskih i mongolskih trupa nad japanskom vojskom 1939. godine. Međutim, Mongolija je član Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (MKS) koji je u martu 2023. godine izdao nalog za hapšenje Putina zbog optužbe da je počinio ratne zločine u Ukrajini.

Mongolija je kao članica Međunarodnog suda u Hagu u obavezi da izvrši nalog, ali ovaj sud nema mehanizam kojim će primorati članice da urade ono za šta su se obavezale. Portparol mongolske vlade oglasio se o zahtevu za hapšenje Vladimira Putina, piše "Politiko".

"Mongolija uvozi 95 odsto svojih naftnih derivata i više od 20 procjenata električne energije od Rusije i Kine, naših neposrednih susjeda... Ove zalihe su od ključne važnosti za naš opstanak i egzistenciju našeg naroda. Mongolija uvjek zadržavala politiku neutralnosti u svim diplomatskim odnosima. Posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina odgovara istorijskom presedanu zajedničkog obilježavanja godišnjice pobjede sovjetskih i mongolskih trupa nad Japanom u bici na Halkin Golu 1939. godine", rekao je on za "Politiko".

Ovo je prva poseta Putina nekoj zemlji članici MKS otkako je u martu 2023. godine izdat nalog za njegovo hapšenje zbog optužbe za ratne zločine u Ukrajini. Ukrajina se takođe oglasila prošle nedelje i apelovala je na vlasti Mongolije da odmah uhapse Vladimira Putina i da ga izruče Hagu.

Dr Fadi el-Abdalah, portparol Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, rekao je za “BBC” prošle nedelje da se sud oslanja na svoje države ugovornice da će izvršiti svoje odluke. Mongolija, kao i sve druge potpisnice MKS-a, imaju obavezu sa sarađuju.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je prošle nedelje da se nada da je “Mongolija svesna činjenice da je Vladimir Putin ratni zločinac”. Oni su pozvali vlasti ove zemlje da uhapse lidera Rusije i da ga izruče tužiocima u Hagu.

Putin je u avgustu 2023. otkazao posjetu Južnoj Africi nakon naloga za hapšenje. Južna Afrika je takođe potpisnica MKS-a i trebalo da je ga uhapsi, ali je predsjednik Južnoafričke Republike Ramafosa izjavio tada da bi “Rusija to vidjela kao objavu rata”.