Svijet

BAJDEN MIJENJA PLOČU, SADA ŽELI SAMIT SA SIJEM: Najava novog susreta nakon što su razbjesili Kinu

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Visoki američki i kineski zvaničnici razgovarali su u Pekingu o novom susretu predsjednika Džoa Bajdena i Si Đinpinga u bliskoj budućnosti.

Izvor: AP

Glas Amerike navodi da se o tom susretu razgovaralo tokom dugog sastanka najvišeg kineskog diplomate Vanga Jia i američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džejka Salivena.

Rojters navodi da je sastanak Vanga i Salivena održan u svetlu oštrih sporova dvije supersile i predizborne trke u Americi.

Kina je prošle nedelje poručila da američko konstantno potenciranje teorije o "nuklearnoj prijetnji iz Kine" Vašingtonu služi kao zgodno opravdanje za izbjegavanje sopstvenih obaveza u pogledu nuklearnog razoružanja.

Reakcija Kine je uslijedila nakon što su mediji u SAD objavili da je Bajden odobrio nuklearni strateški plan koji je držan u strogoj tajnosti.

Navodi se da su dvije strane takođe usaglasile video razgovore vojnih komandanata odgovornih za sporne djelove Indo-pacifičkog regiona "u adekvatno vrijeme", navodi se u kineskom saopštenju sa sastanka.

Vašington se nada da bi taj potez mogao da spreči konflikt u područjima kao što je Tajvanski moreuz.

Iz Bijele kuće je saopšteno da će ti razgovori biti održani "u bliskoj budućnosti".

Za neometan razvoj odnosa Kine i SAD ključno je da dvije zemlje tretiraju jedna drugu kao ravnopravne - rekao je Vang Salivenu, prenosi državna televizija CCTV.

Izvor: Sergei Savostyanov / Sputnik / Profimedia

Iz Bijele kuće je saopšteno da su "dvije strane održale otvorene, sadržajne i konstruktivne razgovore o nizu bilateralnih, regionalnih i globalnih pitanja".

Saopštenja su objavljena drugog dana Salivenovih razgovora sa Vangom i drugim zvaničnicima, čiji cilj je da se smire tenzije između dvije zemlje uoči izbora u SAD 5. novembra.

Sastanci se održavaju i danas i očekuje se da će biti razgovarano o nizu pitanja u pogledu kojih Vašington i Peking nisu saglasni, uključujući trgovinu, Bliski istok, rat u Ukrajini i kineske teritorijalne pretenzije na Tajvanu i u Južnom kineskom moru.

Vang je Salivenu rekao da bi Amerika trebalo da prestane da "naoružava Tajvan i da podrži mirno ujedinjenje Kine" i dodao da "Tajvan pripada Kini" i da je njegova nezavisnost najveća prijetnja miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu.

Prema kineskom saopštenju, Vang je takođe izrazio nezadovoljstvo Pekinga zbog američkih tarifa na niz kineskih proizvoda, kao i izvoznih kontrola čija meta su kineski proizvođači čipova.

On je poručio da bi Vašington trebalo da "prestane da ugrožava legitimne interese Kine".

Međutim, u američkom saopštenju naglašena su područja gdje bi potencijalno moglo da bude saglasnosti i navodi se "zajednička zabrinutost zbog Sjeverne Koreje, Mjanmara i Bliskog istoka".

Navodi se da se Bajden poslednjih mjeseci svog predsjedničkog mandata zalaže za direktnu diplomatiju, da bi se spriječio dalji rast napetosti između SAD i Kine.

Očekuje se da potpredsjednica Kamala Haris, demokratska kandidatkinja na izborima, ima istu strategiju ako bude izabrana za predsjednicu SAD.

Bajden i Si su u aprilu telefonom razgovarali o sporovima između dvije zemlje, nakon što su odlučili da značajno poboljšaju bilateralne odnose tokom samita u San Francisku prošlog novembra, održanog posle perioda dubokih podjela zbog trgovine i pandemije koronavirusa.

Međutim, mnogi analitičari bliski bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu,koji je ponovo kandidat republikanaca, smatraju da je taj pristup preblag u svijetlu agresivnije kineske spoljne politike.