Svijet

NA CRNOJ LISTI MOSKVE: Rusija TRAJNO zabranila ulaz za 92 državljana SAD! Među njima i mnogi novinari

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Rusija je trajno zabranila ulaz za 92 državljana SAD.

Izvor: Profimedia

Tu spadaju i novinari i bezbjednosne zvaničnike, kao odgovor na "rusofobični kurs administracije predsjednika Amerike Džozefa Bajdena" koji je usmjeren na "strateški poraz Moskve", objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova na Telegramu.

Ova mjera dolazi nakon što su Sjedinjene Države uvele sankcije brojnim ruskim političarima, predstavnicima poslovne zajednice, naučnicima i kulturnim ličnostima i novinarima.

U Rusku Federaciju više ne može da uđe 14 novinara "Volstrit džornala", pet "Njujork tajmsa" i četiri "Vašington posta".

Na novoj "stop listi" se nalaze "redakcije i reporteri vodećih liberalno-globalističkih izdanja, uključenih u proizvodnju i širenje lažnih vijesti o Rusiji i ruskim oružanim snagama, propagandno zataškavanje hibridnog rata koji je pokrenuo Vašington".

Ulaz je zabranjen i pojedinim zvaničnicima američkih agencija za sprovođenje zakona i obavještajnih službi (zamjenik ministra odbrane za kosmičku politiku, šef komande svemira Oružanih snaga SAD i drugi), kao i šefovima ključnih kompanija vojnoindustrijskog kompleksa i finansijskih institucija koje snabdijevaju ukrajinske trupe oružjem i sponzorišu kijevski režim.

"Podsjećamo vlasti SAD na neizbježnost kažnjavanja zbog neprijateljskih akcija, bilo da je riječ o direktnom ohrabrivanju Zelenskog i njegovih poslušnika da izvrše akte agresije i terorističke napade ili o pokušajima miješanja u unutrašnje stvari Rusije", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova RF.