Svijet

UKRAJINA NASTAVILA DA NAPREDUJU U RUSIJI! Odbrambene snage već preuzele kontrolu nad 100 naselja u Kurskoj oblasti

Izvor Kurir

Sirski je posebno podsjetio da je Rusija granatirala pogranična sela Sumske oblasti iz pravca Kurska, koncentrisala značajan broj svojih trupa u ovom pravcu i planirala ofanzivnu operaciju u tom pravcu.

Izvor: Volodymyr Tarasov / Zuma Press / Profimedia

Tokom stvaranja zone bezbjednosti u Kurskoj oblasti, odbrambene snage su već preuzele kontrolu nad 100 naselja u regionu i zarobile 594 ruska vojnika.

Ovo je saopštio glavnokomandujući Oružanih snaga Aleksandar Sirski tokom panel diskusije u okviru foruma „Ukrajina 2024. Nezavisnost“.

On je posebno podsjetio da je Rusija granatirala pogranična sela Sumske oblasti iz pravca Kurska, koncentrisala značajan broj svojih trupa u ovom pravcu i planirala ofanzivnu operaciju u tom pravcu.

Dakle, u cilju stvaranja zone bezbjednosti, zaustavljanja granatiranja sa teritorije Ruske Federacije i zaštite civilnih objekata u Sumskoj oblasti, donijeta je odluka i 6. avgusta Odbrambene snage su započele ofanzivnu operaciju u Kursk pravac.

Od danas nastavljamo da se krećemo napred, uzrokujući značajne gubitke u ljudstvu i opremi ruskim trupama. Do danas smo preuzeli kontrolu nad 1.294 kvadrata. km teritorije, 100 naselja koja se nalaze na ovoj teritoriji. Takođe, zahvaljujući uspešnim akcijama naših trupa, značajno smo popunili fond za razmjenu. Do danas su u ovom pravcu zarobljena 594 vojnika Oružanih snaga Rusije“, rekao je Sirski.

Prema njegovim riječima, neprijatelj pokušava da se suprotstavi Odbrambenim snagama, povlačeći trupe iz drugih pravaca i stvarajući odbrambeni prsten u blizini ukrajinske ofanzivne grupe.

„Dalja dejstva naših trupa u ovom pravcu direktno će zavisiti od razvoja operativne situacije“, istakao je Sirski.

Sirski je takođe ukazao da je komanda Oružanih snaga Rusije već prebacila oko 30.000 ruskih vojnika iz drugih pravaca u Kursku oblast, ali da ne povlači svoje snage sa pravca Pokrovskog, gdje je situacija i dalje prilično teška.

Kako je prenio Ukrinform, u izvještaju Instituta za proučavanje rata (ISV) se navodi da će Ruska Federacija vjerovatno nastaviti sa preraspoređivanjem trupa iz manje prioritetnih oblasti fronta u Ukrajini na front u Kurskoj oblasti.