Svijet

"AMERIČKI LOVAC SE OPASNO PRIBLIŽIO ANTONOVU": Rusi tvrde da je njihov špijunski avion IZBJEGAO SUDAR u Siriji

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Ruska državna agencija Tas objavila je da se borbeni avion koalicije zemalja koju SAD predvode u Siriji "opasno" približio ruskoj izviđačkoj letelici na nebu iznad pokrajine Homs.

Izvor: U.S. Air Force / Alex R. Lloyd

Rojters prenosi da se Tas poziva na ruskog vojnog zvaničnika koji se nalazi u toj bliskostočnoj zemlji.

Britanska agencija podseća da Amerika ima 900 vojnika u Siriji i još 2.500 u susednom Iraku, gdje se oni nalaze u misiji savjetovanja i pomoći lokalnim snagama koje nastoje da spreče ponovni uspon Islamske države, koja je 2014. zauzela velike teritorije u obije zemlje, da bi potom bila potisnuta.

Borbeni avion-bombarder F/A-18 koalicije opasno se približio letelici An-30 ruskih vazduhoplovnih snaga, koji je izvodio zakazani let u sirijskom vazdušnom prostoru - kazao je za Tas kapetan Oleg Ignasjuk, zamenik šefa ruskog Centra za pomirenje suprotstavljenih strana u Siriji.

On je rekao da je "ruska posada, pokazujući visoki nivo profesionalizma, brzo preduzela neophodne mjere kako bi se spriječio sudar".

Ruska agencija je navela da se incident desio iznad regiona Al Tanf u Homsu.

Rojters navodi u izvještaju Tasa nedostaje kontekst incidenta i dodaje da nisu dobili nezavisnu potvrdu ovih tvrdnji.

Ministarstvo odrane SAD nije odmah odgovorilo na upit britanske agencije koja podseća da američka vojska ima bazu u sirijskom regionu al Tanf region across the border from Jordan.