Svijet

TUŽBA ZBOG TITAN PODMORNICE: Koristili kontrolor koji košta samo 30 dolara

Autor Miloš Škrbić

Podmornica Titan implodirala je 18. juna 2023. tokom ekspedicije do olupine Titanika, i tom prilikom poginulo je svih pet putnika.

Izvor: YouTube / CBS Sunday Morning, YouTube / TechnoShare

Podmornica Titan implodirala je 18. juna 2023. tokom ekspedicije do olupine Titanika, i tom prilikom poginulo je svih pet putnika.

Porodica francuskog istraživača Pola-Anrija Naržolea, koji je poginuo u imploziji podmornice, podnijela je tužbu od 50 miliona dolara protiv kompanije OceanGate Expeditions.

U tužbi se navodi da su OceanGate i njegov osnivač Stokton Raš, koji je takođe poginuo u incidentu, zavaravali Naržolea o konstrukciji podmornice. Tvrdi se da je Raš priznao kako je koristio materijal kupljen na popustu jer mu je istekao rok trajanja.

Prema tužbi, posada Titana vjerovatno je shvatila svoju tešku situaciju tokom zarona. Tužba sugeriše da su možda čuli pucketanje trupa od ugljeničnih vlakana pod pritiskom, i da su izgubili komunikaciju i napajanje. Tvrdi se da je posada nastavila da zaranja svjesna nepovratnih kvarova.

U tužbi se takođe kritikuje odluka kompanije OceanGate da koristi nekonvencionalne materijale i izbjegne nezavisne inspekcije. Ističe se upotreba modifikovanog Logitechovog kontrolera F710 od 30 dolara kao dijela kontrolnog sistema podmornice, što je zgranulo javnost nakon incidenta.

Američka obalska straža pokrenula je istragu Pomorskog odbora o incidentu, a javno saslušanje zakazano je za septembar.

OceanGate je od tragedije obustavio sve istraživačke i komercijalne operacije, a nisu se još oglasili povodom tužbe.