Svijet

PUTIN GA BIJESNO GLEDA, A ON SKREĆE POGLED: Scena sa sastanka o Kursku otkrila ko je PAO U NEMILOST!

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Kremljologija, dio političke i obavještajne nauke koji je dostigao vrhunac u vrijeme Hladnog rata, uvijek je poklanjala veliku pažnju rasporedu partijskih rukovodilaca na javnim skupovima.

Izvor: Kurir / AP Gavriil Grigorov

Gdje bi bio Majlenkov, a gdje Gromiko, u prvom ili drugom redu, koliko daleko od glavnog partijskog sekretara pokazivalo je "ko je ko" u rasporedu snaga u Kremlju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, kada želi da pošalje poruku javnosti, ali i svojim kolegama, organizuje uživo snimanje važnih sastanaka.


Primer za to je postrojavanje državnog vrha dva dana prije početka rata u Ukrajini, kada su svi pred kamerama morali da kažu da li su saglasni. Putin je u ponedeljak, ne u službenim prostorijama, već u svojoj vikendici u predgrađu Moskve, okupio političke, bezbjednosne i vojne lidere.

Pažnju je privukao Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba, koji je sjedio na kraju, najdalje od Putina. Bilo je jasno da nije srećan, a pažnju privlači fotografija na kojoj ga Putin mrko gleda dok general skreće pogled, svjestan da njegov pogled zrači bijesom.

Niko zato nije bio iznenađen vijestima da je ruski predsjednik u utorak imenovao Alekseja Djumina, svog bivšeg tjelohranitelja, za komandanta operacije oslobađanja Kurske oblasti. Djumin postepeno napreduje unutar sistema, sada je na čelu Državnog savjeta i igrao je važnu ulogu u pregovorima koji su okončali pobunu plaćeničke grupe Vagner u junu 2023.


Imenovanjem osoba od povjerenja, Putin želi da zadrži punu kontrolu nad svim oblicima odgovora na ukrajinski napad.

Ovo je težak udarac za Gerasimova, koji je i dalje komandant svih snaga u Ukrajini. Ne treba očekivati da će Putin sada, u trenutku krize, izazvati dodatne tenzije otpuštanjem oficira koji je preživio sve neuspjehe.

Ako Gerasimov ostane na sadašnjoj funkciji mjesec-dva, kada/ako se kriza u Kurskoj oblasti riješi, to će biti signal da ga Putin ne smatra uspješnim, ali da ne vjeruje nikome drugom.

Institut za proučavanje rata (ISW) upozorava da je Putin dobijao pogrešne informacije u slučaju ukrajinske ofanzive, kao što je to bio slučaj prije napada na Ukrajinu. Ukrajinska operacija u Kursku bi tako mogla da postane akcelerator promjena u bezbjednosnom vrhu.