Svijet

PUTIN KONAČNO PROGOVORIO O PROBIJANJU RUSKIH GRANICA: Pomenuo "zapadne gospodare" i najavio žestok odgovor

Autor Nevena Davidović

Ruski predsjednik Vladimir Putin progovorio je o situaciji u Kurskoj oblasti.

Izvor: Profimedia/SPUTNIK

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedeljak da će ruska vojska proterati ukrajinsku vojsku sa svoje teritorije, nakon što je Ukrajina uspješno izvršila invaziju na rusku oblast Kursk.

Prošlog utorka ukrajinske snage su prešle granicu sa Rusijom i zauzele značajnu teritoriju u regionu Kursk. Rojters piše da je potencijalni cilj iznenadnog napada da se dobije bolja pozicija u pregovorima o prekidu vatre nakon američkih predsjedničkih izbora u novembru.

Iznenađena Rusija je u nedelju uspjela da stabilizuje front, iako ruski vojni blogeri izvještavaju da je Ukrajina osvojila dodatnu teritoriju u borbi sa ruskom vojskom.

Guverner susjedne Bjelgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da je počela evakuacija civila iz okruga Krasnajaruga zbog "neprijateljske aktivnosti na granici".

Putin je, u svom do sada najopširnijem govoru o ukrajinskoj ofanzivi, rekao da Kijev "uz pomoć zapadnih gospodara" želi da poboljša svoju pregovaračku poziciju i potkopa rusko napredovanje.

Vladimir Putin je rekao bezbednosnim zvaničnicima i regionalnim guvernerima da ukrajinske snage trpe velike gubitke.

"Neprijatelj će sigurno dobiti odgovarajući odgovor, a svi ciljevi koji nas očekuju biće, bez sumnje, ostvareni", rekao je on.

Putin tvrdi da Ukrajina pokušava da zastraši rusko društvo i time ugrozi njegovu stabilnost. On je upozorio zvaničnike da će Ukrajina pokušati da dodatno destabilizuje pogranične oblasti.

Guverner Kurska Aleksej Smirnov rekao je na sastanku sa ruskim predsjednikom da Ukrajina kontroliše 22 mesta u regionu i da je ofanziva duboka oko 12 kilometara i široka oko 40 kilometara.

Moskva je uvela hitne mjere u oblastima Kursk, Brijansk i Belgorod, a njen saveznik Bjelorusija je saopštila da je takođe povećala svoje vojno prisustvo na svojim granicama nakon što je Ukrajina navodno ušla u njen vazdušni prostor sa dronovima.

Kijev je prekinuo ćutanje o napadima u subotu kada je predsjednik Vladimir Zelenski rekao da je Ukrajina pokrenula upad na rusku teritoriju kako bi "obnovila pravdu" i izvršila pritisak na moskovske snage.