Svijet

"UKRAJINCI NEĆE IZDRŽATI DUŽE OD MJESEC DANA": Cilj UBIJEDITI TRAMPA da nisu gubitnici?

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Televizija se obratila Klarku za komentar prekogranične invazije koju su pokrenule ukrajinske trupe, nakon što je njihova akcija izazvala brojne spekulacije o tome šta je zapravo tu cilj.

Izvor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Britanski profesor Majkl Klark, bivši direktor Kraljevskog instituta objedinjenih službi i vojni analitičar Skaj njuza, smatra da Ukrajini upadima u rusku Kursku oblast, a potencijalno i u Belgorodsku oblast, želi da ostvari strateške ciljeve, ali i one koji se tiču reputacije Kijeva.

Izvor: Dominic Dudley / Zuma Press / Profimedia

Ja sam siguran da oni (Ukrajinci) to rade kako bi preokrenuli narativ da polako gube rat. Ukrajinci su gubili teritoriju, ne dramatično, već polako i postojao je taj osjećaj da Ukrajinci ne mogu da pobijede, pa su zato oni pokrenuli ovu ofanzivu kako bi pokušali da Rusima daju neki razlog za brigu - kazao je Klark.

On je ocenio da Ukrajinci takođe žele da "stvore enklavu unutar Rusije zbog koje Rusi moraju da prekomanduju trupe sa drugog dijela fronta kako bi se pozabavili time".

Siguran da će oni (Rusi) to i učiniti - rekao je Klark.

Britanski stručnjak za bezbjednost i odbranu smatra da "Ukrajina neće biti u stanju da zadrži tu teritoriju više od mjesec dana" i očekuje da će "Rusija tu poslati svoje najbolje jedinice".

Klark je ocijenio da "Ukrajina ne samo da pokušava da odvuče pažnju Rusiji ili impresionira saveznike, već i da bukvalno promijeni mišljenje koje postoji u SAD".

Oni (Ukrajinci) žele da promijene dinamiku priče u Americi kako se na njih ne bi gledalo kako na "galantnog gubitnika" koji će morati da se odrekne teritorije ukoliko nova vlast u Vašingtonu bude agresivno insistirala na mirovnim pregovorima - kazao je Klark.

Izvor: Printscreen

Skaj njuz navodi da su NATO saveznici i druge proukrajinski orijentisane zemlje zabrinuta da će Donald Tramp, ukoliko republikanski predsjednički kandidat pobijedi na izborima u novembru, naterati Ukrajinu da prihvati teške mirovne uslove.

Klark takođe smatra da Ukrajina ovom ofanzivom mogl da pokuša da strateški zauzme teritoriju pre dolaska zime.

Obije strane nastoje da pripreme linije fronta za zimu. Čim dođe sredina oktobra više neće biti moguće kretati se tako lako, možete i zimi da se borite, ali ne možete mnogo da se širite. Morate da idete putevima zato što su polja vlažna ili prekrivena snijegom, a kada se krećete putevima onda ste veoma ranjivi po pitanju napada iz vazduha. Tako da je ovo pokušaj Ukrajine da uspostavi bolju poziciju i možda je i zadrži u jednom dijelu zime - zaključio je Klark.