Svijet

GORI NUKLEARNA ELEKTRANA ZAPOROŽJE! Širi se gust dim iznad grada u Ukrajini

Autor Aleksandra Virijević

Gori nuklearna elektrana Zaporožje u Ukrajini.

Izvor: X / Disclose.tv

U nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini primjećena je vatra, ali i gust dim koji se izdiže u nebo. Kako prenose ukrajinsi mediji požar je najvjerovatnije pokrenula ruska vojska.

Nuklearna elektrana okupirana je od strane ruske vojske, a kako prenosi Kijev Independent, ukrajinski zvaničnici vjeruju da upravo Kijev stoji iza incidenta.

Ruske snage su zapalile "veliki broj automobilskih guma u ​​rashladnim tornjevima", rekao je Jevhen Jevtušenko, načelnik vojne uprave u Nikopolju, pozivajući se na izvore preko rijeke u okupiranom Energodaru.

"Možda je ovo provokacija ili pokušaj da se stvori panika u naseljima na desnoj obali bivšeg rezervoara", naveo je on.

Predsjednik Vladimir Zelenski pozvao je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da pozove Rusiju na odgovornost za provokaciju.

"Sve dok ruski teroristi zadržavaju kontrolu nad nuklearnom elektranom, situacija nije i ne može biti normalna", rekao je Zelenski na Telegramu i dodao da sada čekaju reakciju svijeta i Agencije.

Nuklearna elektrana u Zaporožju, najveća nuklearna elektrana u Evropi, pod ruskom je okupacijom od marta 2022. godine. Njen položaj u blizini linije fronta doveo je do povećanih rizika za nuklearnu bezbjednost tokom cijelog rata u Rusiji.