Svijet

DRAMA U BRITANSKIM VODAMA: Kineski ratni brodovi kod Lamanša, engleska fregata im za petama

Autor Nevena Davidović

Fregata "HMS Ričmond" je pomno pratila ratne kineske brodove.

Izvor: Profimedia

Dva kineska ratna broda prošla su kroz vode Velike Britanije pod budnim nadzorom britanske fregate, saopštila je Kraljevska mornarica.

Fregata "HMS Ričmond" je pomno pratila brodove kineske mornarice dok je dva puta za tri nedelje prolazila kroz vode Ujedinjenog Kraljevstva, putujući u i iz Rusije, prenosi Skaj njuz.

Nadgledanje stranih ratnih brodova je rutinska operacija za britansku mornaricu, ali je daleko češće da Ministarstvo odbrane objavljuje praćenje ruskih brodova, a ne brodova koje je angažovala mornarica kineske narodnooslobodilačke armije (PLA), navodi Skaj njuz.

Britanski ratni brod pratio je u stopu kineskog razarača Jiaozuo, težak 7.500 tona, i Honghu, brod za snabdevanje težine 23.400 tona, dok su se kretali napred-nazad kroz Sjeverno more i Lamanš.

Francuski ratni brod i patrolni brod belgijske mornarice takođe su posmatrali kretanje kineskih plovila.

Dva kineska broda su prvobitno prošla kroz vode Velike Britanije na putu za Sankt Peterburg da bi učestvovali manifestaciji pod nazivom "Dan ruske mornarice", koja je održana krajem jula.

Kraljevska mornarica je saopštila da nije uobičajeno da kineski brodovi prolaze kroz vode Velike Britanije pod nadzorom Britanaca. Poslednji put se to dogodilo 2019. godine, kada su kineski brodovi krenuli na sličan put da bi prisustvovali istom ruskom pomorskom događaju.