Svijet

AMERIČKA EKONOMIJA DOŽIVJELA KATASTROFALAN UDAR: Na pragu recesije, desetine hiljada radnika ostaje bez posla

Autor Miloš Škrbić

Stručnjaci kažu da je glavni razlog za ovaj strah to što su podaci o radnim mjestima u SAD za jul, objavljeni u petak, bili mnogo gori od očekivanog.

Izvor: Profimeda

Tokom proteklih dana svjetske berze bilježe veliki pad. Trgovinski ekrani širom SAD, Azije i, u izvesnoj mjeri, Evrope preplavljeni su trepćućim crvenim brojevima koji idu na dolje. Iznenadni preokret dolazi dok istovremeno rastu strahovi da američka ekonomija - najveća svjetska - usporava.

Stručnjaci kažu da je glavni razlog za ovaj strah to što su podaci o radnim mjestima u SAD za jul, objavljeni u petak, bili mnogo gori od očekivanog. Međutim, za neke je priča o usporavanju privrede - ili čak o recesiji - malo preuranjena. Dakle, šta su nam pokazale zvanične brojke? Kao i uvijek u ekonomiji, postoje dobre i loše vijesti, javlja BBC.

Prvo loše vijesti. Američki poslodavci otvorili su 114.000 radnih mjesta u julu, što je bilo daleko ispod očekivanja od 175.000 novih. Stopa nezaposlenosti je takođe porasla na 4,3%, što je skoro trogodišnji maksimum, što je pokrenulo nešto poznato kao "Sahmovo pravilo".

Nazvano po američkom ekonomisti Klaudiji Sahm, pravilo kaže da ako je prosječna stopa nezaposlenosti tokom tri mjeseca za pola procentnog poena viša od najnižeg nivoa u posljednjih 12 mjeseci, onda je zemlja na početku recesije. U ovom slučaju, stopa nezaposlenosti u SAD je porasla u julu, pa je tromjesečni prosjek iznosio 4,1%. To je u poređenju sa najnižim nivoom u prošloj godini koji je iznosio 3,5%.

Izvor: youtube/screenshot/The Economist

Dodatak ovoj zabrinutosti je činjenica da su američke Federalne rezerve prošle nedjelje glasale da ne smanjuju kamatne stope. Druge centralne banke u razvijenim ekonomijama, uključujući Banku Engleske i Evropsku centralnu banku, nedavno su smanjile kamatne stope.

Fed je držao troškove pozajmljivanja, međutim, to je dovelo do spekulacija da je Fed predugo čekao da reaguje. Smanjenje kamatnih stopa znači da je jeftinije pozajmljivati novac što bi, u teoriji, trebalo da djeluje kao podsticaj za privredu. Ako podaci o radnim mjestima sugerišu da se privreda već okreće nadolje, onda postoji strah da je Fed prekasno reagovao

Prošle nedjelje, gigant za proizvodnju čipova Intel objavio je da otpušta 15.000 radnika. U isto vrijeme, glasine na tržištu sugerišu da će rival Nvidia možda morati da odloži izdavanje svog novog AI čipa. 

Sada dobre vijesti.

"Mi sada nismo u recesiji“, kaže ekonomista Sahm, pronalazač pravila. "Recesija nije neizbježna i postoji značajan prostor za smanjenje kamatnih stopa. Iako je izvještaj bio loš, nije bio tako loš“.

Za Sajmona Frenča, glavnog ekonomistu i šefa istraživanja u Panmure Liberum-u, vrijeme je da se pozabavimo radnim mjestima u SAD.

"Da se ​​vratimo, da li smo odjednom ponovo potcijenili zdravlje najveće svjetske ekonomije? Ne i ne bi trebalo, ali ima mnogo stvari o kojima morate da brinete."