Svijet

ZELENSKI NAKON DOLASKA F-16 IMA ŠOKANTAN ZAHTJEV ZA SUSJEDE

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Znam da se plaše eskalacije, ali moramo da stavimo temu na dnevni red

Izvor: Profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će Kijev razgovarati sa susjednim zemljam o mogućnosti da obaraju ruske rakete iznad ukrajinske teritorije!

Moramo raditi na tehničkoj mogućnosti upotrebe borbenih aviona iz susjednih zemalja protiv projektila koji su ispaljeni na djelove Ukrajine u pravcu naših susjeda - rekao je Zelenski novinarima.

Zelenski je dodao da se partneri "plaše nepotrebne eskalacije" i naglasio da Kijev bez obzira na to namerava da progura ovu temu na dnevni red.

Potrebna je koalicija više zemalja jer je za jednu državu to veoma velika odgovornost - rekao je Zelenski.

Ukrajinski portal Strana podsjeća da u odbrambenom sporazumu sa Poljskom postoji klauzula koja govori o mogućnosti da Varšava obori ruske rakete i dronove iznad Ukrajine. Varšava i Kijev su se prilikom potpisivanja sporazuma u julu dogovorile da nastave dijalog o celishodnosti takvih mogućih akcija u budućnosti.

Učesnici su saglasni da je neophodno nastaviti bilateralni dijalog i dijalog sa drugim partnerima u cilju proučavanja obrazloženja i izvodljivosti mogućeg presretanja u ukrajinskom vazdušnom prostoru raketa i bespilotnih letelica ispaljenih prema teritoriji Poljske uz poštovanje neophodnih procedura o kojima su se dogovorile države i uključene organizacije - navedeno je tada u saopštenju.

Lideri vodećih zemalja NATO, međutim, tada su izjavili da zemlje članice neće obariti ruske rakete kako ne bi postale učesnice rata.

Zelenski je u nedelju, podsjetimo, potvrdio da je Ukrajina dobila svoje prve F-16 od zapadnih saveznika.

EGIPĆANI U REDOVIMA RUSKE VOJSKE?

Strana navodi i da se Egipćani bore na strani Rusije u Vovčansku.

Neprijatelj je pojačao vazdušno izviđanje pomoću bespilotnih letelica i vrši premještanje ljudstva na sjeverni dio grada. Za izvođenje borbenih dejstava regrutuje strane dobrovoljce među kojima se nalaze i egipatski državljani - navodi se u saopštenju Oružanih snaga Ukrajine.

Strana primećuje da su Afrikanci u poslednje vreme sve primećeniji u sastavu ruskih trupa u Ukrajini i da je nedavno došlo do skandala oko ruskog regrutovanja indijskih državljana u vojsku.