Svijet

ZELENSKI NA TAJNOJ LOKACIJI, IZA NJEGA UKRAJINSKI F-16! PREKRETNICA U RATU!

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Ukrajina je dobila svoje prve borbene avione F-16, potvrdio je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Izvor: AP

F-16 u Ukrajini. Uspjeli smo - rekao je Zelenski na ceremoniji koja je održana na tajnoj lokaciji.

On je posebno zahvalio Danskoj, Holandiji i SAD na pomoći u isporuci aviona posle 18 mjeseci čekanja, ali je odmah dodao da je potrebno još mnogo.

Njihov dolazak označava ključnu prekretnicu u jačanju sposobnosti ukrajinskog vazduhoplovstva, koje se u velikoj mjeri oslanja na stare avione iz sovjetskog doba.


Zelenski nije precizirao koliko je aviona stiglo u Ukrajinu niti da li su ih za sada poslale samo tri NATO članice koje je pomenuo. Zemlje zapadne alijanse, uključujući Belgiju i Holandiju, obećale su oko 65 aviona F-16.

Ujedinjeno Kraljevstvo nema F-16 u svom vazduhoplovstvu, iako snabdijeva rakete dugog dometa Storm Šedou, koje se mogu montirati na F-16.

Izvor: AP

Kako piše Bi-Bi-Si, F-16 će ​​delovati zajedno sa ograničenim brojem zapadnih raketnih sistema zemlja-vazduh kao što su Patriot i NASAMS koji se već nalaze na zemlji u Ukrajini.

Ogromna prijetnja ruskih kliznih bombi

Ove godine Ukrajina je bila pod ogromnom prijetnjom od ruskih kliznih bombi – bombi opremljenih sklopovima krila na uvlačenje i modulima za navođenje, koji Rusima omogućavaju da nanose precizne udare. Samo u martu bačeno je oko 3.000, uglavnom iz lovaca-bombardera Su-34.

Ako Ukrajina može da zaštiti svoje F-16 na zemlji, postoji nada da bi oni mogli da igraju važnu ulogu u guranju ruskih aviona do tačke gdje više ne mogu da gađaju ukrajinske kopnene snage klizećim bombama.

Kijev je sugerisao da bi mogao zadržati neke F-16 u stranim vojnim bazama, ali je ta sugestija navela predsjednika Vladimira Putina da upozori da bi sve zapadne baze koje drže ukrajinske avione bile legitimna vojna meta za Rusiju.

Eksperti takođe kažu da bi lovci mogli da pruže preko potrebnu vazdušnu podršku ukrajinskim kopnenim snagama, koje su se suočavale sa nemilosrdnim napadima poslednjih mjeseci, posebno u istočnom regionu Donbasa.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je obećao da će F-16 zapadne proizvodnje koji lete za Ukrajinu biti oboreni.

Izvor: AP

Naravno, ove isporuke neće imati značajniji uticaj na razvoj događaja na frontu - dodao je on.