Svijet

EKSPLOZIJE NA KRIMU: Ukrajinci moćnim američkim sistemom nasrnuli na Sevastopolj

Autor Nevena Davidović

Ukrajinske snage koristile su američko oružje za napad na Sevastopolj.

Izvor: Profimedia

Ukrajinske snage napale su Sevastopolj na Krimu američkim ATACMS (vojnim taktičkim raketnim sistemima), javljaju ruski državni mediji, prenosi Newsweek.

Mihail Razvožajev, guverner Sevastopolja, rekao je da su ostaci rakete pogodili devetospratnicu i probili joj krov. Ostaci raketa pali su i na više gradskih ulica, javila je ruska državna novinska agencija RIA Novosti, dodajući da nema izvještaja o žrtvama.

Napadi na Krim pojačali su se nakon invazije Rusije na Ukrajinu, koja je počela u februaru 2022. Kijev želi da povrati poluostrvo na Crnom moru, koje je pripojeno Rusiji 2014. godine.

Kijevske snage često su koristile ATACMS za napad na poluostrvo, za gađanje ciljeva kao što su vojni aerodromi.

"Naša vojska je odbila masovni napad na Sevastopolj", napisao je Razvožajev na svom Telegram kanalu u petak, najavljujući da su sistemi PVO oborili četiri "vazdušna cilja".

Guverner je naveo da na krov devetospratnice nisu pali djelovi bespilotne letjelice, već dio projektila ATACMS. On je pozvao stanovnike da ostanu u svojim kućama i dalje od ostataka projektila koje su oborili sistemi protivvazdušne odbrane.

Telegram kanal "Krimski vetar" izvijestio je da su ukrajinske snage pogodile više vojnih ciljeva, uključujući jedan od cijenjenih ruskih sistema protivvazdušne odbrane S-400 Trijumf i radar koji obezbeđuje navođenje raketa za sistem, prenosi Newsweek.

"Čekamo satelitske snimke koji pokazuju rezultat napada", navodi se na ovom kanalu.