Svijet

Nezapamćena suša zbog toplotnih talasa! Na Siciliji stočari ubijaju životinje zbog nestašice hrane i vode

Autor Jana Desovski

Sicilija se mjesecima bori sa nezapamćenom sušom.

Izvor: RTS/Screenshot

Sicilija se već mjesecima bori sa nezapamćenom sušom. U poslednjih 20 godina, ova godina je sa najmanje padavina. Vlada Italije je izdvojila 20 miliona eura za pomoć pogođenom regionu. Najviše je pogođena poljoprivreda, posebno stočari. Zbog nestašice hrane i vode, mnogi su prinuđeni da ubijaju stoku.

Usled izuzetno retkih padavina u poslednjih godinu i po dana, veliki dio sicilijanske populacije, oko dva, od ukupno pet miliona stanovnika, podvrgnut je racionalizaciji vode za piće. Situacija je posebno teška na zapadnom i južnom dijelu ostrva, a od 29 vještačkih jezera šest je potpuno presušilo.

Iz tog razloga u mnogim opštinama građani dobijaju vodu svaki drugi dan ili se snabdijevaju iz cistijerni. Posledice toga su velika šteta u poljoprivredi, dok su u nekim oblastima stočari prinuđeni i da ubijaju stoku za koju nemaju ni vodu ni hranu.

Enio Bonfanati iz Kaltanisete ističe da je situacija ove godine katastrofalna i da zaista mora da koristi takav termin. "Ovdje inače uzgajamo plavi patlidžan, paradajz, paprike, a ove godine - kao što vidite - nema ničega jer nemamo vode. Ono malo vode što imamo čuvamo za biljke koje najviše pate, pšenicu smo svu izgubili", žali se drugi poljoprivrednik.

U februaru je guverner Sicilije, Renato Skifani proglasio status prirodne nepogode, a vlada Italije je u maju proglasila vanredno stanje, jer je ovo jedna od najtežih suša koja je pogodila ovo ostrvo u poslednjih pedeset godina.

Stoka bez hrane i vode

Ovih dana je i Ministarstvo poljoprivrede Italije proglasilo u čitavoj Siciliji stanje ekstremnih vremenskih uslova dok region traži i poseban dekret koji bi se odnosio na kontinuirano smanjenje vodenih resursa u vještačkim jezerima što dovodi do nedostatka vode za navodnjavanje.

Procjenjuje se da će ove godine, u odnosu na prošlu, poljoprivredna i stočarska proizvodnja biti prepolovljene.

"Na Siciliji se odvija jedna tragična situacija kao nikada u poslednjih 20 godina - svi poljoprivredni sektori su strašno ugroženi, počevši od same stoke koju moramo da ubijamo, jer nemaju šta da jedu i piju", upozorava Frančesko Kukurulo, predsjednik Koldireti.

Vanredno i na Kalabriji i Sardiniji

Narednih dana prognoza vremena predviđa izuzetno visoke temperature bez padavina te je vanredno stanje zbog suše proglašeno i u regionu Kalabrija dok se isto sprema da učini i Sardinija.

Nacionalna liga zadruga južnih regiona poznatija kao "Legakop", koja je najstarije i glavno udruženje za zaštitu i zastupanje italijanskih zadruga, govori o dramatičnoj situaciji na tim teritorijama koje su do sada izgubile četiri milijarde eura kao i 33.000 radnih mjesta samo u prvom tromjesečju ove godine izazvane sušom koja i dalje traje.