Svijet

ZELENSKI UPOZORAVA NA KRITIČNU SITUACIJU: Ruse više ne zanima Harkov, imaju novu glavnu metu

Izvor Kurir

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski navodi da su ruske trupe nakon napada na Harkov početkom ljeta promijenile svoj glavni cilj i da im je sada prioritet zauzimanje Pokrovska u Donjeckoj oblasti!

Izvor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia, screenshot

"Situacija na cijelom istočnom frontu je izazovna. Rusi imaju novi glavni cilj nakon neuspjeha da zauzmu Harkov. Više im primarni fokus nije cio istok. Rekao bih da njihova glavna meta na istočnom frontu Pokrovsk. Tu je naravno i Kostjantinjivka" - rekao je Zelenski tokom razgovora sa francuskim novinarima.

Ukrajinski predsjednik osvrnuo se i na situaciju kod Torecka gdje su ruske snage napredovale poslednjih nedelja i prema nekim informacijama stigle i do tog strateški važnog grada.

"Da, gađaju Toreck i imaju planove za Slavjansk, ali to su samo planovi. Najveća koncentracija ljudstva i naoružanja odnosno svih raspoloživih resursa sada je usmjerena na front kod Pokrovska" - rekao je Zelenski.

Ruski vojni ekspert Jurij Podoljaka smatra da Ukrajina ne može još dugo da brani Pokrovsk.

"Protivnik jednostavno ne može da izdrži naš udar i pored toga što prebacuje rezerve, a iz Kijeva stižu prijeteće komande komandantima na terenu da ne smiju da naprave ni korak unazad. Ovdje je situacija za Oružane snage Ukrajine zaista kritična. Naše jedinice svakodnevno idu naprijed i postižu uspjehe. Naš klin duž željezničke pruge nastavlja da kao nož siječe neprijateljske odbrambene formacije" - navodi ekspert.

Podoljaka navodi da su ruske trupe preuzele kontrolu nad željezničkom stanicom u selu Želanoje i da se vode borbe za naselje.

"Istovremeno, istočno od sela, izbacili smo neprijatelja sa najvažnijeg utvrđenog područja. To znači da je seoski garnizon suštinski osuđen na propast. Potpuno je oslobođeno selo Veseloje i nastavili smo da vršimo pritisak na neprijatelja u rejonu Ivanovke držeći se i za jugoistočnu periferiju ovog sela. Neprijateljski front ovde nastavlja da puca i da se širi" navodi Podoljaka.