Svijet

Rusi opkoljavaju: Stigli su na 20 km od ključnog grada, Ukrajina u velikom problemu

Autor Nevena Davidović

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ranije je jasno stavio do znanja da je njegov cilj zauzimanje svih istočnih ukrajinskih regiona.

Izvor: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ruske snage napreduju ka strateški važnom gradu Pokrovsku na istoku Ukrajine, prijeteći vitalnoj ukrajinskoj liniji snabdevanja dok Moskva nastavlja svoju sporu ofanzivu.

CNN piše da Rusija rasteže ukrajinsku odbranu već mjesecima preko čitave istočne linije fronta, pokušavajući da zauzme što je više teritorije moguće prije nego što novi ukrajinski regruti i svježe pošiljke zapadnog oružja ne stignu na bojno tlo. U ponedeljak je rusko Ministarstvo odbrane reklo da su njihove snage su preuzele kontrolu nad selom Vovče (Volčje) u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, a dan prije su tvrdili da su zauzeli sela Progres i Jevgenovka u istom regionu.

Ruski dobici su ostvarivani uglavnom postepeno - linija fronta se jedva pomjerila poslednjih mjeseci, ali je nedavni napredak ka Pokrovsku zabrinuo Ukrajinu i njene saveznike.

"Najveći pritisak u smeru Pokrovska"

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski priznao je težinu situacije u svom noćnom obraćanju naciji u nedelju, navodeći da su ukrajinske trupe suočene sa “ekstremno izazovnom” stvarnošću u toj oblasti.

"U smjeru Pokrovska je bio najveći broj ruskih napada ovih nedelja – najintenzivniji neprijateljski napadi su upravo tamo i svako ko zaustavi ove ruske udare i uništi ovaj ruski ofanzivni potencijal obavlja jednu od najvažnijih misija u ovom ratu", rekao je Zelenski.

Analitičari Instituta za proučavanje rata (ISW) rekli su u utorak da su ruske trupe nedavno ostvarile "značajan taktički napredak" u tom području, koje leži tik sjeverozapadno od Avdijevke (Avdejevka), grada oko kojeg su se prethodno vodile žestoke borbe da bi se ukrajinske trupe povukle u februaru da izbjegnu opkoljavanje.

Prema ISW, u utorak su ruske snage bile na oko 20 kilometara od Pokrovska. Institut je dodao da Rusi nastavljaju "intenzivne napore na napredovanju i sprovođenju ograničenog taktičkog opkoljavanja ukrajinskih snaga u smjeru Pokrovska".

Zašto Pokrovsk?

Pokrovsk nije veliki grad. U njemu je prije rata živjelo oko 6.000 ljudi, ali mnogi su ga napustili otkako je počela invazija na Ukrajinu u februaru 2022.

Ipak, grad sada služi kao ključni centar ukrajinske vojske, zahvaljujući svom brzom pristupu Kostjantinivki, drugom ukrajinskom vojnom centru. Put koji povezuje dva grada koriste Ukrajinci da snabdijevaju svoje trupe na linijama fronta i evakuišu žrtve prema Dnjepru, navodi CNN.

Kostjantinivka je najjužniji dio pojasa od četiri ukrajinska grada – zajedno sa Družkivkom, Kramatorskom i Slovjanskom – koja čine kičmu ukrajinske odbrane regiona – zbog čega je bilo koji napredak ruskih trupa ka Kostjantinivki zabrinjavajuć.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ranije je jasno stavio do znanja da je njegov cilj zauzimanje svih istočnih ukrajinskih regiona, Luganska i Donjecka (koji zajedno čine Donbas).

Rusko Ministarstvo odbrane je reklo da su njihove snage tokom vikenda zauzele ukrajinsko selo Lozuvacke, a u ponedeljak Vovče. Oba sela su oko 15 kilometara udaljena od puta između Kostjantinivke i Pokrovska. Ukrajina kaže da se njene trupe sada žestoko bore da potisnu ruske snage. U utorak je Kijev rekao da su ukrajinske oružane snage spriječile čak 52 napada u smjeru Pokrovska u proteklih 24 sata.

Malo je vjerovatno da će pritisak da popusti u skorije vrijeme, piše CNN.

Postepeno napredovanje Rusa: Pritisak na tri tačke

Ukrajina je konačno počela da prima nove pošiljke američkog oružja u maju, nakon više mjeseci odlaganja, i regrutovala je hiljade novih vojnika koji su trenutno na obuci i očekuje se da će na jesen početi da pristižu na linije fronta. Ta kombinacija trebala bi da pruži Ukrajini preko potrebno pojačanje, a deluje da je ruska strategija da to uspori što je više moguće.

Napredovanjem i činjenjem ovih postepenih koraka duž linije fronta od 1.000 kilometara, Rusija primorava Ukrajinu da se posveti defanzivnim operacijama umjesto da se pripremi za novu kontraofanzivu.

Kako piše "Vašington post" ruske snage pokrenule su napad u ukrajinskom istočnom regionu Donbas u pokušaju da zauzmu Pokrovsk i sada pritiskaju na tri ključne tačke: Časiv Jar zapadno od grada Bahmuta (Artjomovsk) koji je Rusija zauzela u proljeće 2023, mali industrijski grad Toreck, te ruralni teren zapadno od Očerotina, sela na strateškoj uzvisini zauzetoj u maju nakon što su ruske snage napredovale severozapadno od Avdijevke (Avdejevka), koja je okupirana u februaru.

Iako se i drugdje vode intenzivne borbe - uključujući Kupjansk na sjeveroistoku i neka mjesta duž južnog fronta – ofanziva u Donjecku predstavlja značajnu promjenu u taktici ruskih komandanata koji su izgleda naučili iz prošlih grešaka i sada ostvaruju stabilan napredak za Kremlj, takođe prijeteći Kostjantinivki.

Neke ruske snage se takođe kreću na zapad i sjever preko grada Kurahove. Ako zauzmu Toreck, Pokrovsk i Kostjantinivku, čitav region Donbasa biće u opasnosti, navodi "Post".