Svijet

MOĆNA BORBENA MAŠINA SE POJAVILA NA SJEVERU UKRAJINE! Stižu MONSTRUOZNE naprave: OVO je NOVI POVOD ZA RAT?!

Izvor Kurir

Na sjeveru Ukrajine nedavno se pojavilo vozilo Bulsae-4, ispalivši šest projektila.

Izvor: Printscreen

Sredinom juna, ruski predsjednik Vladimir Putin otputovao je u Pjongjang kako bi se sastao sa sjevernokorejskim vođom Kimom Džonom Unom i potpisao odbrambeni sporazum između Rusije i Sjeverne Koreje.

Šest nedelja kasnije, u blizini fronta na jugu Rusije, tik preko granice, pojavilo se sjevernokorejsko vozilo za projektile.

Čini se kako snažnije vojne veze između Rusije i Sjeverne Koreje napokon počinju da ostavljaju traga u borbama. Ako Sjeverna Koreja zaista Rusiji šalje oklopna vozila, to bi moglo riješiti jedan od najvećih ruskih problema u ratu: nestašicu borbenih vozila.

Viđeno je vozilo Bulsae-4

Početkom nedelje, jedan ukrajinski dron primijetio je nešto neobično blizu Vovčanska, glavnog ratišta dvomjesečne ruske ofanzive na sjeveru Ukrajine. Bliže posmatranje otkrilo je kako se navodno radi o vozilu Bulsae-4, opremljenom projektilima za uništavanje tenkova.

Vozilo je “uspjelo da ispali šest raketa prije odlaska,” isaopštio je ukrajinski pilot dronova kodnog imena Krigsforšer.

Bulsae-4 postoji samo u Sjevernoj Koreji. Sastoji se od oklopa sjevernokorejske verzije ruskog oklopnog vozila za prevoz trupa BTR-80 na koji je dodata nezgrapna kupola i osam protivtenkovskih projektila s navođenjem od kojih svaki vjerovatno ima domet od nekoliko kilometara.

Bulsae-4 obavlja isti posao koji obavljaju ukrajinski i ruski timovi opremljeni protivtenkovskim projektilima – uništava neprijateljske tenkove – ali to čini uz mnogo veću brzinu, pokretljivost i zaštitu.

Za Ruse Bulsae-4 ispunjava sve snažniju potrebu: ruska vojska u rat je ušla s oko nekoliko stotina protivtenkovskih vozila Šturm i Kornet. Vrlo brzo su izgubili njih pedeset, zahvaljujući ukrajinskim akcijama. U poslednje vrijeme su vozila s projektilima postala redak prizor na frontu, možda i zato jer ih jednostavno nije ostalo mnogo.

Ne znamo koji su detalji ruskog bezbjednosnog sporazuma sa Sjevernom Korejom, ali je moguće – čak i vjerovatno – da uslovi uključuju transfer velikog broja sjevernokorejskih vozila.

Iz ruske perspektive, to ima smisla. Nije tajna da Rusi ne mogu proizvesti ili iz skladišta izvući dovoljno borbenih vozila kako bi nadomjestili oko šestotinak koliko ih izgube u Ukrajini svakog mjeseca.

Ako ruska vojska zaista dobija sjevernokorejska vozila, moguće je da nije riječ samo o vozilima Bulsae-4. Rusima nedostaje modernih tenkova i oklopnih vozila za prevoz trupa, zbog čega ne bi trebalo iznenaditi ako uskoro na frontu vidimo korejske tenkove Pokpung-ho i vozila M2010 APC.

Pomoć Sjeverne Koreje – tiho

Veliko pitanje je šta će učiniti Južna Koreja. Početkom rata su i Sjeverna i Južna Koreja pružale podršku svojim saveznicima u sukobu, ali u tišini. Autoritarna Sjeverna Koreja je prodavala Rusiji granate i balističke projektile, dok je Južna Koreja prodavala granate SAD-u za dalji prevoz u Ukrajinu.

Sada kada Sjeverna Koreja Rusiju podržava otvoreno, Južna Koreja možda će početi da razmišlja o otvorenoj podršci Ukrajini. Nedugo nakon što su Putin i Kim potpisali svoj bezbjednosni pakt, južnokorejski savjetnik za nacionalnu bezbjednost Čang Ho-jin žestoko ga je kritikovao, rekavši kako će njegova vlada ponovno razmisliti o zabrani slanja oružja jednako Ukrajini koja je trenutno na snazi.

Valja napomenuti kako Južna Koreja proizvodi neka od najboljih oružja na svijetu, i to u mnogo većim brojkama nego bilo koja druga zemlja, vjerovatno uključujući i Sjevernu Koreju.

“Nadam se da će Južna Koreja reagovati,” napisao je Krigsforšer.