Svijet

U RUSKIM ARTILJERSKIM NAPADIMA UBIJENE ČETIRI OSOBE

Autor Vasilisa Grgurević Izvor MINA

U ruskim artiljerijskim napadima na oblasti Harkova, Donjecka i Hersona ubijene su najmanje četiri osobe, rekli su lokalni zvaničnici.

Izvor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su desetine ruskih dronova koji su napali Kijev rano jutros u, kako je vojna uprava ukrajinske prijestonice navela, najmasovnijim napadu ove godine.

Šef vojne uprave Kijeva Sergej Popko kazao je da su tokom uzbune za vazdušni napad u Kijevu, koja je trajala više od sedam sati, ruski dronovi napali prijestonicu u dva talasa iz svih pravaca.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je njena protivvazdušna odbrana uništila svih 89 dronova lansiranih ka prijestonici, kao i navođenu raketu H-59, prenio je ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk naveo je na Telegramu da je ovo jedan od najmasovnijih napada dronovima.

Popko je rekao da je to bio sedmi napad na Kijev ovog mjeseca.

"U ovom trenutku, prema operativnom izvještaju, u Kijevu nema žrtava ili štete", kazao je Popko.

Ukrajinska služba za vanredne situacije saopštila je da se u široj Kijevskoj oblasti jedna kuća zapalila od otpadaka dronova i da je djelimično uništena, ali da nije bilo žrtava i da je požar ugašen.

Regionalni guverner Donjecka Vadim Filaškin kazao je da je u ruskom artiljerijskom napadu ubijen jedan stanovnik grada Torecka.

U sjeveroistočnom regionu Harkova, u protekla 24 sata, ubijena su dva civila, naveo je regionalni guverner Oleh Sinjehubov.

U južnom gradu Hersonu jedna osoba je poginula, a jedna je ranjena u ruskom artiljerijskom napadu preko Dnjepra, saopštio je načelnik gradske vojne uprave Roman Mročko.

Ukrajinski vojnici su oslobodili Herson u novembru 2022. godine, ali su ruske snage koje su se povukle preko Dnjepra nastavile da svakodnevno udaraju po gradu, uzrokujući žrtve među civilima i uništavajući infrastrukturu.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je protivvazdušna odbrana uništila 19 ukrajinskih dronova koji su napali pet njenih regiona, kao i ukrajinski region Krim koji je okupirala Moskva.

"Protivvazdušni odbrambeni sistemi su presreli i uništili 11 dronova iznad Belgoroda, četiri iznad Brjanska, po jedan iznad Kurske, Kaluške i Rostovske oblasti i jedan na Krimu“, naveli su iz Ministarstva na Telegramu.