Svijet

MASAKRIRALI VAGNEROVCE, PA RAZVUKLI UKRAJINSKU ZASTAVU! Šok fotografija iz afričke pustinje

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Nakon krvavog napada u Africi, kada su pobunjenici sa sjevera Malija izmasakrirali plaćenike Vagnera, ukrajinski portal Kijev Post objavio je fotografiju na kojoj se navodno vide pobunjeni Tuarezi kako poziraju sa ukrajinskom zastavom.

Izvor: screenshot X/MyLordBebo

Ukrajinski medij tvrdi da je fotografija nastala malo posle napada koji je rezultirao smrću desetina pripadnika Vagnera i vojske Malija.

Korisnici društvenih mreža su skrenuli pažnju na dvije osobe sa fotografije, jedne u crnoj uniformi, i muškarca u tamno plavoj jakni, za koje tvrde da su najvjerovatnije evropskog porijekla - tačnije Ukrajinci.

Andrej Jusov, predstavnik Glavne obavještajne uprave (HUR), izjavio je danas, da su "pobunjenici dobili neophodne informacije, što je omogućilo uspješnu vojnu operaciju protiv ruskih ratnih zločinaca", dodajući:

Mi trenutno neće razgovarati o detaljima, ali će uskoro isplivati više.

Čini se da ova fotografija ukazuje na podršku Tuarega Ukrajincima, koji su se već sukobljavali sa Vagnerovcima i Rusima širom Afrike.

Pobunjeni Tuarezi iz pokreta "Stalni strateški okvir za mir, bezbJednost i razvoj" (CSP-PSD) ranije su podelili fotografije i video snimke uništenog konvoja Vagnerovaca i vojske Malija.

Borbe sa Vagnerom odigrale su se u gradu Tincauatene, blizu granice Malija sa Alžirom, u četvrtak i petak, 25. i 26. jula. Navodno je najmanje 20 boraca Vagnera je ubijeno, dok je na desetine zarobljeno.

Ruska državna novinska agencija Raša Tudej objavila je da je ukrajinska obavJeštajna služba (HUR) obučavala lokalne separatističke militante Tuarega, i da je navodno tajno dovodila najmanje dve grupe iz Afrike u Ukrajinu kako bi ih naučila da koriste dronove.

RT se pozvala na Telegram kanal Grey Zone, blizak Vagneru. Upravo je u ovom napadu Tuarega na Vagner navodno ubijen administrator tog kanala sa pozivnim znakom "Beli".