Svijet

"TURSKA BI MOGLA DA UĐE U IZRAEL": Erdogan najavio pomoć Palestincima, moguć scenario iz Libije

Autor Aleksandra Virijević

Nije poznato kakvu intervenciju turski predsjednik, Redžep Tajp Erdogan, ima na umu.

Izvor: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Turska bi mogla da uđe u Izrael kako bi pomogla Palestincima, baš kao što je u davna vremena to uradila u Libiji i u Nagornom Karabahu, izjavio je u nedjelju predsjednik Tajp Erdogan.

"Moramo da budemo vrlo jaki kako Izrael u Palestini ne bi mogao da radi to što trenutno radi", rekao je turski predsjednik na skupu vladajuće stranke AKP u gradu Rizeu na Crnom moru, hvaleći rezultate industrije oružja.

"Baš kao što smo ušli u Karabah i u Libiju, mogli bismo nešto slično da uradimo i njima", izjavio je Erdogan u govoru koji je prenosila televizija.

Turski predsjednik nije precizirao kakvu intervenciju ima na umu, a predstavnici njegove stranke nisu odgovorili na pitanje o pojedinostima njegove izjave. Izrael je nije odmah komentarisao izjavu Erdogana.

Godine 2020. Ankara je u Libiju poslala vojnike i vojnu opremu kako bi podržala Libijsku vladu nacionalnog jedinstva i njenog lidera Abdulhamida al-Dbeibaha. Prošle godine Turska je negirala direktnu umiješanost u azerbajdžansku vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu, ali je naglasila da podupire bliskog saveznika "svim sredstvima", uključujući obuku i modernizaciju vojske, podsjeća Rojters.