Svijet

OTKRIVENO KO JE SNAJPERISTA IZ LEGIJE STRANACA KOJI JE ČEKAO U PARIZU DA POZDRAVI REPREZENTACIJU SRBIJE

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Olimpijada u Francuskoj!

Izvor: Printscreen/Instagram, Printscreen X

Zvanično otvaranje Olimpijade 2024. godine bilo je u petak kada su organizatoru napravili pravi spektakl, a reprezentativci su brodovina plovili Senom.

Brod sa reprezentativcima Srbije i jedan video snimak izavao je veliko oduševljenje. Naime, na pomenutom snimku može se vidjeti kako jedan mladić, inače pripadnik Legije stranaca maše najboljim sportistima Srbije pozdravljajući ih i simbolično podižući tri prsta. Reprezentativci nisu ostali imuni na ovaj gest pa su mu uzvratili poznatim pozdravom.


Kurir otkriva ko je mladić, ponosan na Srbiju u tuđini koji je u uniformi Legije stranaca pružio podršku sportistima dok su plovili Senom. U pitanju je Aleksandar P. koji se posljednje tri godine nalazi u redovima Legije stranaca. Prijatelj Aleksandra P. za Kurir je opisao kako je nastao snimak koji je sve oduševio.

Tog dana njegova grupa je završila patrolu, posao. Bili su u dijelu gdje su se brodovi sa olimpijcima okretali na rijeci Seni. Bilo je otprilike nekih 90 brodova. Tada je pitao svog starešinu da li može da sačeka i pogleda defile. Njegov starešina je patriota i to mu je dozvolio, on čekao da vidi sportiste - rekao je na početku razgovora njegov prijatelj i nastavio:

Kako mi je rekao, stajao je dva sata na tom mostiću kako bi vidio sportiste: "Bio sam ponosan kada sam vidio brod, još više jer je jedan od olimpijaca iz mog Bečeja". Tim riječima mi opisao da se iz duše i velikog ponosa javio našim sportistima i podigao tri prsta. A kaže da je najveći ponos osjetio kad su i oni njega pozdravili istim gestom. Rekao mi je da je ponosan što je to uradio, iako mogu da ga kazne iz Legije stranaca zbog toga, ali nije mu žao i kaže da bi opet sve tako uradio.

Izvor: Printscreen/Instagram


Aleksandru P. "svi skidaju kapu" zbog patriotizma koji je pokazao u petak na otvaranju Olimpijade u Parizu. Njegov prijatelj je objasnio i iz kog razloga se odlučio na to da bude u redovima Legije stranaca.

Bio je kod nas u vojsci neke tri godine, prvo u Sremskoj Mitrovici gdje je vršio dužnost tenkiste nekih 11 mjeseci, a zatim je radio kao izviđač u Novom Sadu. Nakon toga zbog nekoliko neuspjelih pokušaja da dobije bolji čin, odlučio je da se prijavi za Legiju stranaca. Upao je kod njih u jedinicu iz drugog pokušaja, jer su njihovi uslovi jako rigorozni - rekao je on i dodao:

Prijavio se iz neke radoznalosti, uvijek mi je govorio da je želio nešto više, neko novo iskustvo. Htio je da testira sebe i znam da mu je na početku bilo jako teško, testovi, sami uslovi boravka tamo nisu laki, ali vremenom se stvari poprave, a pogotovo kada naučite jezik, sve postane lakše. Sada je u svojoj jedinici snajperista i već tri godine je u redovima Legije stranaca.

Kako nam je potom objasnio prijatelj snajperiste, ostalo mu je još dvije godine da bude u jedinici, ali Aleksandar mu je rekao da će se jednog dana sigurno vratiti u Srbiju.