Svijet

ŠOK IZJAVA ERDOGANA, NAJAVLJUJE RAT PROTIV IZRAELA? Doliva ulje na vatru: "Ući ćemo kao što smo ušli u LIBIJU I KARABAH"

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da bi Ankara mogla da "uđe" u Izrael na isti način na koji je nekada ušla u Libiju i Karabah.

Izvor: AP Christophe Ena, AP Pavel Golovkin

Govoreći na sastanku ogranka vladajuće stranke u predsjednikovoj matičnoj provinciji Rize, Erdogan je ukazao na uspjehe odbrambene industrije zemlje, ali je rekao da se Turci ne smiju zavaravati. Prema njegovim riječima, da su uspjesi bili još veći, Izrael "ne bi uradio ono što je uradio Palestini".

Moramo da budemo jaki... Kao što smo ušli u Karabah, kao što smo ušli u Libiju, tako ćemo i sa njima - rekao je Erdogan, čiji je govor prenosio turska TV.

Erdogan je takođe ponovo podsjetio na odbijanje lidera palestinske nacionalne vlasti Mahmuda Abasa da govori u turskom parlamentu. Prethodno je turski predsjednik pozvao Abasa da se izvini.

Turski parlament odobrio je produženje mandata za raspoređivanje turskog vojnog kontingenta u Libiji na dvije godine od januara 2024. godine. Turska je podržavala Azerbejdžan tokom Drugog rata u Karabahu u jesen 2020. godine, turske bespilotne letjelice su aktivno učestvovale u operacijama.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se u srijedu američkom Kongresu, što je izazvalo proteste antiratnih aktivista na Kapitolu.

Turski političari, uključujući i Erdogana, oštro su kritikovali govor "ratnog zločinca" Netanjahua u Kongresu i one senatore koji su mu aplauzirali.

Predsjednik opozicione stranke Geleček ("Budućnost"), bivši turski premijer Ahmet Davutoglu u petak je pozvao na organizovanje govora lidera Politbiroa palestinskog pokreta Hamas Ismaila Hanija ili nekog drugog predstavnika Palestinaca zbog Netanjahuovog govora u američkom Kongresu.