Svijet

EVO KAKO JE ILON MASK ZAVOLIO TRAMPA! Veliki zaokret

Autor Anđela Vukčević Izvor RTS

“Oduzmite subvencije. To će samo pomoći ‘Tesli’. Osim toga, uklonite subvencije iz svih industrija!”, ljutio se Mask. Demokrate, opet, pokušavaju da obuzdaju njegovu želju da ima monopol nad tržištem tih automobila.

Izvor: Printscreen/youtube/Liberty Vault

Podržavam u potpunosti Donalda Trampa, izjavio je jedan od najmoćnijih tehnoloških milijardera Ilon Mask neposredno nakon atentata na bivšeg predsjednika SAD u Milvokiju. Novac iz zlatnog sefa vlasnika “Iksa” istovremeno se sve više sliva u kampanju Republikanske stranke. Šta stoji iza koketiranja izvršnog direktora “Tesle” sa kandidatom republikanaca na predsjedničkim izborima u SAD i da li je riječ o debelom poslovnom interesu ili novoj razonodi najbogatijeg čovjeka svijeta, piše RTS.

Pobjeda na predsjedničkim izborima 5. novembra u SAD – isti cilj su postavili i Donald Tramp i Ilon Mask, čija veza naprečac postaje snažnija, iako naizgled nisu prirodni saveznici po stilu uticaja na pristalice i poslovnim poduhvatima, pa i razmišljanjima. Obojica su, ipak, u virtuelnom zagrljaju društvenih mreža.

“U potpunosti podržavam predsjednika Trampa i nadam se njegovom brzom oporavku”, napisao je Mask na Iksu, brzo nakon atentata na Trampa 13. jula u Pensilvaniji, u objavi koja broji preko preko 200 miliona pregleda.

Umjesto da mu kao i do sada prva agenda na umu bude kolonizacija Marsa, vlasniku “Spejs iksa” se druge misli vrzmaju po glavi, pa tako ne gubi vrijeme da na Iksu šalje poruke podrške Trampu i kritikuje moguću kandidatkinju demokrata Kamalu Haris.

Priču je nedavno zakuvao američki list Volstrit džornal, uplašivši demokrate, da najbogatiji čovjek svijeta, težak oko 230 milijardi dolara, planira da donira 45 miliona dolara mjesečno “superpaku” (Super Pac) koji je osnovan da podrži Trampovu kandidaturu.

Mask je demantovao da izdvaja baš taj iznos, te da je niži, ali je potvrdio da će republikancima leći uplata, ne precizirajući kolika.

Sa druge strane, Tramp nije obaviješten o takvom novčanom poklonu, ali se ne slaže, istakao je, ni sa jednim Maskovim prijedlogom politike o električnim automobilima.

Nije novina da Mask šalje donacije predsjedničkim kandidatima obje stranke, ali je dosad bio prilično štedljiv, dok je još sebe opisivao kao “polu demokratu, polu republikanca”.

Još jedna tvrdnja lista potvrđuje da otopljava do skora hladan odnos – Donald Tramp i Ilon Mask razgovarali su da vlasnik “Tesle” postane njegov politički savjetnik ako se bivši predsjednik SAD vrati u Ovalni kabinet.

Na prvi pogled, bučnu podršku Maska Trampu možemo da pripišemo njegovoj ekscentričnosti, želji da uvijek bude u centru pažnje, ali najnovije snažno zalaganje možemo da tumačimo prateći put novca.

Američki proizvođač električnih automobila “Tesla”, čiji je Mask izvršni direktor, objavio je da je njegov profit u drugom kvartalu ove godine pao za čak 45 odsto u odnosu na isti period prethodne godine – na 1,5 milijardi dolara zbog slabe prodaje vozila.

Rezultati kompanije će najvjerovatnije pojačati pritisak na “Teslu” i Ilona Maska da pronađu nove načine za rast i zaradu, ocijenio je Njujork tajms, dok američki mediji spekulišu da je priklanjanje Trampu upravo njegov nov poslovni poduhvat.

Uz sve razlike, i Donald Tramp i Ilon Mask, kao uspješni biznismeni, gaje posebne simpatije prema poreskim olakšicama bogatima i velikim korporacijama.

U odnosu na njih, aktuelni predsjednik SAD Džozef Bajden i demokrate vjeruju da od toga najviše koristi imaju samo imućni Amerikanci i krupan biznis.

Poreska reforma koju je predložila administracija Trampa, usvojena je 2017. godine, smanjila je korporativni porez sa 35 odsto na 21 procenat, dok Bajden nastoji da vrati stopu na 28 odsto.

Ne čudi, onda, navijanje Maska za Trampa, jer bi smanjenje poreza, znatno pomoglo “Tesli”, njegovom najvećem izvoru prihoda, kao i “Spejs iksu”.

Sa druge strane, Mask je bliži Bajdenu po pitanju klimatskih promjena i smanjenja gasova koji stvaraju efekat staklene bašte, u odnosu na Trampa koji se zalaže za dalje razvijanje industrije ekstrakcije i proizvodnje fosilnih goriva.

Bajden, takođe, podržava proizvodnju električnih vozila kroz subvencije od 7.500 dolara za kupce tih ekoloških automobila, što zvuči kao da je u skladu sa Maskovim poslovnim interesima.

Krediti, međutim, pomažu i drugim proizvođačima koji žele da prodaju sopstvena električna vozila, pa je Mask je nedavno na Iksu napisao da su subvencije zapravo pomogle više rivalima “Tesle” nego samoj “Tesli”.

“Oduzmite subvencije. To će samo pomoći ‘Tesli’. Osim toga, uklonite subvencije iz svih industrija!”, ljutio se Mask. Demokrate, opet, pokušavaju da obuzdaju njegovu želju da ima monopol nad tržištem tih automobila.

Bajden se, međutim, ozbiljno zamjerio Masku kada mu još na početku mandata, 2021. godine, nije uručio pozivnicu za sastanak u Bijeloj kući, koji je bio posvećen proizvođačima električnih vozila.

Ne smeta mu pak što Tramp i njegov kandidat za potpredsjednika Džej Di Vens smatraju da je naciji potrebno da sagorijeva i proizvodi više nafte.

Mask je, doduše, u skorijoj istoriji, 2017. godine, napustio dvije savetodavne komisije tadašnjeg predsjednika Trampa, kao znak protesta zbog odluke da povuče SAD iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama.

Pobornici slobodne riječi

Iako zadržava za sebe interese koje će imati ako se Tramp vrati na čelo Amerike, Mask je najveće simpatije javnosti dobio kada je 2022. godine, preuzevši Tviter, vratio bivšeg predsjednika SAD na njegovu omiljenu društvenu mrežu, nakon što je bio protjeran zbog nereda na Kapitol hilu.

Tramp je tada Maska opisao kao “dobrog čovjeka”, ali je ipak razočarao svoje simpatizere, rekavši da se ne vraća na tu društvenu mrežu, već da mogu sa njim da komuniciraju putem njegove Truth Social.

Nema sumnje i da Tramp i Mask obožavaju društvene mreže. Vlasnik Iksa (ranije Tviter) nesporno može i pozitivno da utiče na predizbornu kampanju Donalda Trampa ili negativno po Kamalu Haris, s obzirom na to da ima oko 190 miliona pratilaca, a i algoritam i bogatstvo mu idu na ruku.

Nakon što je postao sve glasniji Trampov zagovornik, Mask je na iznenađenje javnosti viđen i u Kapitol hilu na poziv izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, koji je govorio u Kongresu SAD o ratu na Bliskom istoku.

Dok se ne završe izbori, izgleda da ćemo američkog milijardera prije viđati ogrnutog u crveno, nego sa svemirskom opremom ili zagledanog u primjenu baterija u modernim tehnologijama.

Ne bi čudilo, s obzirom na njegove ishitrene odluke u prošlosti, da Mask promijeni još koju boju.